Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pre prípad úmrtia Lučanského zasadol brannobezpečnostný výbor

Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková (Za ľudí) pred začatím rokovania Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosti, ktorý zasadá k okolnostiam zranenia a úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského 7. januára 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Podľa nezaradeného poslanca Erika Tomáša má prípad stále veľa nezodpovedaných otázok.

Bratislava 7. januára (TASR) - K okolnostiam zranenia a úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského zasadá vo štvrtok parlamentný brannobezpečnostný výbor. Zvolanie výboru iniciovala opozičná poslankyňa Denisa Saková (nezaradená). Jeho predseda Juraj Krúpa (OĽANO) pre TASR uviedol, že na výbore sa majú zúčastniť okrem ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, odchádzajúci šéf Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Milan Ivan, ako aj riaditeľ Ústavu pre výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody v Prešove Norbert Kundrák.

Saková na sociálnej sieti avizovala, že Krúpovi predložila požiadavky na sprístupnenie viacerých materiálov vrátane úradných a kamerových záznamov, lekárskych správ i zoznam personálu, ktorý riešil liečbu či presuny Lučanského.

Podľa nezaradeného poslanca Erika Tomáša má prípad stále veľa nezodpovedaných otázok. "Zaujíma ma, či ešte stále si je pani ministerka spravodlivosti istá verziou v prvom incidente, že pán Lučanský zakopol o šľapku a takto si rozbil oko a potom následne na nemocničnom vozíku zase nešťastne padol, lebo už aj z jej vyjadrení cítiť určitú opatrnosť," povedal novinárom pred výborom.



Tomáša tiež zaujíma, či budú zverejnené kamerové záznamy a v akej sú kvalite. "Sama pani ministerka priznala, že tam nie je zachovaný časový sled, čiže ako bude vyriešený napríklad tento dôkaz," doplnil.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) zdôraznil, že treba uistiť verejnosť, že nikto nič neskrýva. Dodal, že podľa dostupných informácií išlo o tragickú udalosť a rozhodnutie Lučanského vziať si svoj život. "Nerobme z toho niečo, čo to nie je. Je to tragédia, je mi to ľúto, pretože pán generál by určite osvetlil mnohé vyšetrovania, ale takto sa rozhodol. Treba počkať na závery výboru aj komisie," skonštatoval.



Rezort spravodlivosti už zverejnil viaceré dokumenty súvisiace so zranením Lučanského zo začiatku decembra, ako aj s jeho pokusom o samovraždu. Ministerka prednedávnom uviedla, že kamerové zábery nemôžu zverejniť, pretože by sa tým marilo trestné konanie.



Kolíková tiež zriadila komisiu, ktorá má celý prípad prešetriť. Má 17 členov, sú v nej opoziční i koaliční poslanci NR SR, zástupca prezidentky, ombudsmanky, zástupcovia médií či odborníci zo zahraničia. Generálny prokurátor tiež oznámil v prípade Lučanského začatie trestného stíhania.

B. Kollár nechce politizáciu prípadu Lučanského, Kolíková má jeho dôveru


Okolnosti úmrtia bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského sa majú vyšetrovať bez vonkajších vplyvov, uviedol predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). Žiada, aby sa prípad politicky nezneužíval. Novinárom tiež povedal, že aj rodina Lučanského žiada, aby sa kauza nespolitizovala. Vzhľadom na dostupné informácie má ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) Kollárovu dôveru.

Kollár informoval, že na zasadnutí štvrtkového brannobezpečnostného výboru vystúpil aj právny zástupca pozostalej rodiny Miroslav Radačovský, ktorý tlmočil želanie rodiny, aby sa kauza nepolitizovala. Žiada tiež orgány činné v trestnom konaní, aby prípad vyšetrili presne podľa dôkazov. "Ja chcem rovnako požiadať všetky politické strany naprieč celým spektrom, aby netancovali na hrobe generála Milana Lučanského," povedal Kollár. Spoločnosť má podľa neho dostať jasnú odpoveď, či v prípade niekto nesie zodpovednosť a ak nesie, aby bol potrestaný.

Šéf parlamentu deklaroval podporu ministerke. "V prípade že vyšetrenie ukáže pochybenie nejakého konania v rámci Zboru väzenskej a justičnej stráže, pani ministerka sama povedala, že vyvodí politickú zodpovednosť v prípade, že by niečo zanedbal. Ale dnes podľa existujúcich informácií, dôkazov môžem povedať, že ministerka nepochybila a má našu dôveru," vyhlásil.

Štvrtkové zasadnutie výboru iniciovala opozícia. Žiada sprístupniť viaceré materiály súvisiace so zranením a pokusom o samovraždu exprezidenta Policajného zboru.

Na výbor prišli okrem ministerky aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, odchádzajúci šéf Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan, ako aj riaditeľ Ústavu pre výkon väzby a výkon trestu odňatia slobody v Prešove Norbert Kundrák.