Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pre rast cien energií očakáva sieť nemocníc kroky od vlády

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Pavliková konštatovala, že mnohé európske krajiny vzhľadom na vývoj energetickej situácie pripravujú systémové balíky opatrení.

Bratislava 14. septembra (TASR) – Zvyšovanie cien elektrickej energie a plynu ovplyvní aj náklady na chod zdravotníckych zariadení zdravotníckej siete Agel SK. Pre TASR to uviedla hovorkyňa skupiny Agel SK Martina Pavliková.

"Podľa nateraz známych informácií odhadujeme, že cena elektrickej energie sa bude zvyšovať približne o vyše 300 percent a cena plynu sa zvýši o vyše 190 percent," pripomenula. Dodala, že podľa odhadov Národnej banky Slovenska sa očakávaná inflácia približne 12 percent dotkne všetkých ostatných služieb a nákladov na prevádzku nemocníc. Sú to napríklad pranie, žehlenie a doprava. "To bude mať, samozrejme, zásadný vplyv na chod každej nemocnice," zhrnula. Informovala, že odborníci v rámci siete nemocníc pripravujú sériu opatrení tak, aby bola zachovaná starostlivosť pre pacientov. "Zároveň to robia tak, aby zdravotnícke zariadenia túto enormnú záťaž vedeli zvládnuť," poznamenala.

Pavliková konštatovala, že mnohé európske krajiny vzhľadom na vývoj energetickej situácie pripravujú systémové balíky opatrení. "Mali by pomôcť preklenúť situáciu tým najcitlivejším a na financie najviac odkázaným rezortom, teda zdravotníctvu, školstvu a sociálnej oblasti," zdôraznila s tým, že sieť čaká systémové kroky zo strany slovenskej vlády. "Riešenie nie je výhradne len na strane poskytovateľov, ale má presah na celý systém objednávania a poskytovania zdravotnej starostlivosti a jej úhrad," uzavrela.

Agel SK a prevádzkuje 12 nemocníc, špecializovanú nemocnicu v Bratislave, pracovnú zdravotnú službu a ďalšie spoločnosti, ktoré súvisia s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.