Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

SLEDUJEME: Dopravu na Slovensku komplikujú neupravené cesty

Na snímke osobné autá jazdia po zasneženej ceste po rannom snežení v Košiciach v utorok 28. novembra 2023. Foto: TASR František Iván

Na niektorých úsekoch je čerstvý alebo kašovitý sneh. Zároveň cesty prvej, druhej a tretej triedy sú zjazdné a povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu.

Košice 28. novembra (TASR/TERAZ.sk) - Dopravu na slovenských cestách v utorok komplikujú viaceré nehody a neupravené cesty. Informujú o tom zdroje dopravných informácií.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú podľa cestárov zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na niektorých úsekoch je čerstvý alebo kašovitý sneh. Zároveň cesty prvej, druhej a tretej triedy sú zjazdné a povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu.



Záchranári zatiaľ neevidujú zhoršenú dostupnosť k pacientom


Záchranári zatiaľ neevidujú zhoršenú dostupnosť k pacientom v súvislosti s počasím. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Petra Klimešová.

Východné a stredné Slovensko v utorok zasiahlo sneženie. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) upozornil, že sneh miestami komplikuje dopravnú situáciu, čo sa bude najmä na východnom Slovensku ďalej stupňovať. Na strednom Slovensku podľa jeho slov sneženie slabne. Pre niektoré okresy platia naďalej výstrahy prvého a druhého stupňa pred snežením.

Na snímke snežný pluh odhŕňa sneh po rannom snežení na horskom priechode Donovaly pri Banskej Bystrici v utorok 28. novembra 2023.
Foto: TASR Ján Krošlák


Vo Zvolene zasnežené miesta s ťažkým prístupom dočisťovali ručne počas celého dňa



Zasnežené miesta s ťažkým prístupom vo Zvolene dočisťovali ručne počas celého dňa. Pre sneženie pokračoval nočný výjazd až do neskorých utorkových popoludňajších hodín. TASR to potvrdil hovorca mesta Martin Svatuška s tým, že pri ňom použili väčšie i menšie sypače a ďalšiu techniku.

Ako ďalej uviedol, napriek hustému utorkovému sneženiu sa podarilo zabezpečiť čistenie ciest a chodníkov bez výraznejších problémov.

Na základe vyhodnotenia minuloročnej zimy je predpoklad, že túto sezónu by údržba zvolenských ciest a chodníkov mala stáť približne 750.000 eur. Všetko však podľa mesta závisí najmä od charakteru počasia.

Samospráva sa stará o 101 kilometrov ciest a 95 kilometrov chodníkov. Zimnú údržbu zabezpečuje z väčšej časti prostredníctvom svojho zmluvného partnera. Niektoré ulice však čistí vlastnými zamestnancami a technikou svojho Strediska komunálnych služieb. "Konkrétne sú to napríklad sídlisko Zlatý potok a niektoré ďalšie menšie lokality mesta," objasnil hovorca. V rámci strediska pracuje na zimnej údržbe šesť až osem ľudí, ktorí majú k dispozícii dva špeciálne traktory a ďalšiu techniku. "Miesta, kam sa technika nedostane, je potrebné dočisťovať ručne," spresnil.

Samosprávu stála zimná údržba na území v sezóne 2022/2023 vyše 761.000 eur. Spolu v tomto zimnom období zaznamenali vo Zvolene 15 dní sneženia.

Na snímke vodič odhrabáva sneh z osobného auta počas ranného sneženia vo Zvolene v utorok 28. novembra 2023.
Foto: TASR/Ján Krošlák


Pre sneženie mali problémy výhybky v Košiciach, dopravu to neovplyvnilo



Pre výdatnejšie sneženie a mrznutie evidovala Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) malé problémy iba s výhybkami v Košiciach, ktoré sú v správe Železníc SR. Veľký vplyv na vlakovú dopravu to však nemalo. Pre TASR to uviedol Dominik Drevický z odboru komunikácie ZSSK.

"Vlakovú dopravu to výrazne neovplyvnilo. Meškali iba dva vlaky približne do polhodiny," skonštatoval Drevický.

Pripomenul, že všetky aktuálne operatívne zmeny a najaktuálnejšie informácie, aj o meškaní vlakov zverejňujú v dostatočnom predstihu a hneď, ako je to možné. V prípade komplikácií sa ZSSK cestujúcim ospravedlňuje.

V Poltári chodníky a cesty odhŕňajú pre sneženie postupne



Chodníky a cesty odhŕňa mesto Poltár pre utorkové sneženie postupne, smerom k okrajovým častiam. V uliciach sú štyri kusy techniky na odhŕňanie. Pre TASR to uviedla Jozefína Očenášová z kancelárie primátora mesta s tým, že sú to dva veľké traktory s radlicami a dva menšie na chodníky.

Ako ďalej informovala, na mestskom úrade nemali doteraz hlásenia o problémoch. "A to aj napriek tomu, že s menšími prestávkami stále sneží," podotkla v utorok popoludní.

Podľa jej slov technické služby majú svoj rozpočet, v ktorom je zahrnutá aj údržba ciest a chodníkov v správe mesta. Koľko presne to bude mesto túto zimu stáť, uvidia po sezóne. Doplnila, že to záleží od toho, aká bude zima a koľko dní budú pre počasie v uliciach mesta s technikou. "V prípade potreby spolupracujú a pomáhajú aj aktivační pracovníci mesta," objasnila s tým, že v teréne sú v utorok pracovníci technických služieb od rána. Pohotovosť držia podľa toho, aké počasie hlásia a či môžu v Poltári očakávať sneh.

Očenášová priblížila, že v správe mesta je niekoľko kilometrov ciest a aj 16 kilometrov chodníkov vrátane tých v mestských častiach Zelené a Slaná Lehota. Ďalej sú to podľa nej aj parkoviská. Dispečing mesto zriadený nemá, občania sa v prípade potreby môžu obracať na mestský úrad alebo priamo na technické služby v Poltári.


Všetky úseky ciest sú pre MHD v Košiciach prejazdné


Všetky úseky v Košiciach sú pre mestskú mestskú hromadnú dopravu (MHD) aktuálne prejazdné. Naďalej však trvá obmedzenie v súvislosti s poruchou električkovej výhybky na kruhovom objazde Moldavská. TASR o tom informovala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Vladimíra Bujňáková s tým, že dochádza aj k viacerým výpadkom autobusových spojov bez náhrady.

Od utorkového rána spôsobovalo meškanie spojov nepriaznivé počasie. Zároveň došlo k poruche výhybky v uvedenom úseku, pre ktorú odkláňajú linky č. 6 a 9. Porucha ovplyvnila aj linku R1 na trase od Vstupného areálu U. S. Steel.

Situácia v súvislosti so snehom je v kopcovitom chotári v Hriňovej pokojná


Situácia v súvislosti s utorkovým snežením je v kopcovitom chotári v Hriňovej v Detvianskom okrese pokojná. V meste napadlo od piatich do desiatich centimetrov snehu a mechanizmy mali prvý výjazd po tretej hodine ráno. TASR to potvrdila vedúca oddelenia služieb hriňovského mestského úradu Zuzana Tršová.

Keďže však stále padali vločky, ktoré boli mokré, výjazdy podľa jej slov opakovali, aby bola zachovaná zjazdnosť ciest. "Niektoré vozidlá mali problém v ťažkom a šmykľavom snehu, najmä v kopcovitom teréne, väčšia kolízia však nebola," objasnila s tým, že od rána vybavili niekoľko telefonátov od občanov.

Hriňová má v rozľahlom chotári pod Poľanou vo svojej správe 178 kilometrov ciest a ďalšie kilometre chodníkov. "Výkon zimnej údržby organizujeme v nepretržitom 24-hodinovom režime vrátane dní pracovného pokoja a sviatkov," spresnila. Zabezpečuje ju 16 mestských pracovníkov v štyroch zmenách. Ďalších osem ľudí pomáha ručne čistiť úzke chodníky a zastávky autobusov.

Ako ďalej uviedla, na zimu má samospráva zásobu 1800 ton posypového materiálu a šesť ton cestárskej soli. K dispozícii majú dva sypače Tatra s radlicou. "Ďalej je to multicar s radlicou a sypačom, dva traktory, dva nakladače a ďalšia ľahká technika," vymenovala a doplnila, že je to napríklad benzínová metla na zametanie. Podľa jej slov na hriňovských lazoch majú zabezpečené pluhovanie snehu 11 traktormi s radlicou od desiatich poskytovateľov. "Sú to ľudia, ktorí v lokalitách bývajú a vedia okamžite zareagovať," zdôraznila.

Hovorca mesta Detva Milan Suja informoval o tom, že situácia na cestách v detvianskych okrajových častiach je dobrá. "V ranných hodinách čistili cesty dva traktory so snežnými pluhmi, jeden posýpač s pluhom a aj ďalší posýpač bez pluhu," poznamenal. Na niektorých cestách v miestnej časti Piešť a taktiež v časti Spúšťanka bola poľadovica. "Vodič jedného osobného auta na Spúšťanke nezvládol riadenie a autom zišiel mimo cesty. Popadané stromy a ani iné nehody sme nezaznamenali," dodal.

Lučenec spustil zimnú údržbu, pracovníci sú v teréne od polnoci


Mesto Lučenec spustilo zimnú údržbu na miestnych cestách a chodníkoch. Pracovníci sú spolu s technikou pre nepriaznivé počasie v teréne od polnoci, v súčasnosti je v uliciach mesta nasedená stále približne polovica mechanizmov. Samospráva o tom informovala na svojej oficiálnej webovej stránke.

"Na základe predpovedí počasia sme spustili zimnú údržbu na miestnych cestách a chodníkoch. Technika je od polnoci v teréne, pričom zabezpečujeme zimnú údržbu miestnych komunikácií, chodníkov a spevnených plôch, a to odhŕňaním snehu z ciest a chodníkov, zabraňovaním vzniku poľadovice a odvážaním snehu," priblížilo mesto.

Samospráva má na zimnú údržbu k dispozícii 27 kusov techniky s potrebným vybavením, ide o sypače, nakladače, traktory, nákladné automobily či štvorkolky. Údržbu mesto zabezpečuje aj ručným zametaním. "Sneh odhŕňame z priechodov pre chodcov, autobusových zastávok a schodov," dodala samospráva.

Zimnú údržbu v Lučenci zabezpečuje samospráva spolu so spoločnosťou Svoma, na starosti majú približne 69 kilometrov komunikácií a 89 kilometrov chodníkov v správe mesta. V rámci plánu zimnej údržby sú cesty a chodníky rozdelené do kategórií na základe intenzity dopravy či trás verejnej hromadnej dopravy, prihliadané je i na potreby zásobovania obyvateľstva či zabezpečenie zdravotnej a požiarnej údržby. Zjazdnosť ciest I., II. a III. triedy má na starosti Banskobystrická regionálna správa ciest.

Na snímke vodič odhrabáva sneh z osobného auta počas ranného sneženia vo Zvolene v utorok 28. novembra 2023.
Foto: TASR Ján Krošlák


Okrem mechanizmov sa zasnežené chodníky v Banskej Bystrici dočisťujú aj ručne


Prvá skutočná snehová nádielka tejto zimy v Banskej Bystrici naplno zamestnáva v utorok obe spoločnosti, ktoré zabezpečujú zimnú údržbu na cestách a chodníkoch v meste pod Urpínom. Ako na sociálnej sieti informovala samospráva, pracovníci firmy MIS, ktorí sa starajú o údržbu ciest, boli v teréne už od polnoci. Zabezpečili zjazdnosť hlavných ťahov a pokračovali v úprave vnútroblokových komunikácií.

Spoločnosť Begbie sa od skorých ranných hodín postarala o zjazdnosť chodníkov, prioritne v okolí zdravotníckych zariadení, škôlok a škôl. Okrem mechanizmov má v teréne aj 25 ľudí, ktorí chodníky ručne dočisťujú a posýpajú.

Banskobystrická regionálna správa ciest, ktorá má na starosti cesty druhej a tretej triedy v Banskobystrickom samosprávnom kraji, ale i horské priechody patriace pod Slovenskú správu ciest, na sociálnej sieti a svojej webovej stránke pravidelne, niekoľkokrát za deň informuje o stave komunikácií v kraji a ich aktuálnej zjazdnosti. Zverejňuje kamerové zábery z horských priechodov Donovaly, Šturec, Čertovica, Kremnické Bane, horských sediel či ciest v niektorých obciach, aby sa vodiči vedeli pred cestou pripraviť a jazdili bezpečne.

Horský priechod Donovaly je opäť prejazdný pre všetku dopravu


Horský priechod Donovaly je od utorňajšieho poludnia prejazdný pre všetku dopravu. TASR o informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Horský priechod Donovaly bol pre husté sneženie od ranných hodín uzavretý pre nákladné vozidlá. Podľa Banskobystrickej regionálnej správy ciest sú všetky cesty v kraji zjazdné, obmedzenia pre nákladnú dopravu platia na ceste medzi Muráňom a Červenou Skalou a na horskom priechode Dielik medzi Tisovcom a Muráňom.

Na snímke snežný pluh odhŕňa sneh po rannom snežení na horskom priechode Donovaly pri Banskej Bystrici v utorok 28. novembra 2023.
Foto: TASR Ján Krošlák


Do zimnej údržby v Košiciach sa zapojilo aj 200 pracovníkov mestských podnikov


Do zimnej údržby v Košiciach, ktorú zabezpečuje firma Kosit, sa v uplynulých hodinách zapojilo aj zhruba 200 pracovníkov a viaceré mechanizmy mestských podnikov. "Košice bez problémov zvládajú vytrvalé sneženie," uvádza mesto na svojej webovej stránke.

Podľa magistrátu sa na výdatné sneženie vopred pripravili. V pondelok (27. 11.) popoludní Kosit na základe jeho požiadavky preventívne posypala soľou všetky hlavné ťahy a bočné ulice. Takisto 40 ich zamestnancov posypalo schodiská v mestských častiach Staré Mesto, Dargovských hrdinov a sídlisko Ťahanovce. Vo svojej práci pokračovali aj v priebehu utorka.

"V teréne bolo 43 vozidiel zimnej údržby spoločnosti Kosit. Tie v zmysle operačného plánu zimnej údržby pomáhali udržiavať zjazdnosť hlavných ťahov a ciest, na ktorých premáva MHD a následne prešli k čisteniu vedľajších a vnútrosídliskových komunikácií," dodalo mesto.

Ráno o 6.45 h odišla výzva na odpratávanie snehu v aplikácii zimná údržba všetkým 847 zaregistrovaným ľuďom, ktorí sa v tejto sezóne zúčastňujú na programe Adoptuj si chodník a zarábaj. "Keďže sneženie pokračuje aj v týchto chvíľach, môžu dnes po návrate zo škôl alebo práce uskutočniť aj ďalšiu dobrovoľnú zimnú údržbu na 'svojom' chodníku," doplnil magistrát.

Zároveň pripomína, že počas sneženia, aké pretrváva od pondelkového večera, nie je možnú očakávať úplne suché cesty a chodníky. "Robíme však maximum možného, aby sa po komunikáciách v meste dalo v rámci možností čo najbezpečnejšie jazdiť alebo prechádzať," doplnil.

Na snímke ľudia kráčajú počas ranného sneženia v Košiciach v utorok 28. novembra 2023.
Foto: TASR František Iván


V zasneženom Brezne je od skorého utorňajšieho rána vonku všetka zimná technika aj pracovníci


V zasneženom Brezne je od skorého utorňajšieho rána vonku všetka zimná technika aj pracovníci. Mesto je na zimnú údržbu ciest a chodníkov pripravené. Tvrdí to na sociálnej sieti brezniansky primátor Tomáš Abel.

Ako uviedol, na prácu je vyčlenených sedem kusov techniky ako i obslužné vozidlá a ďalšie, ktoré v prípade veľmi nepriaznivých podmienok vedia taktiež zapojiť do zimnej služby. Naskladnených majú tisíc ton posypového materiálu - štrk, piesok, soľ, ako aj určených pracovníkov, ktorí sa údržbe venujú.

"Prostredníctvom Technických služieb zabezpečujeme údržbu zhruba 160 kilometrov ciest, z toho 82 kilometrov asfaltových, 80 kilometrov poľných a asi sto kilometrov chodníkov. Je však nevyhnutné zdôrazniť, že mesto nie je správcom všetkých komunikácií na svojom území," upozornil Abel.

Dodal, že ide napríklad o účelové komunikácie vedúce k objektom vo vlastníctve fyzických a právnických osôb, ktoré si ich zjazdnosť zabezpečujú vo vlastnej réžii. Rovnako sú to i cesty prvej triedy, ktoré sú v správe Slovenskej správy ciest - ulice ČSA, Tisovská, hlavné ťahy Predné a Zadné Halny, Bujakovo, obchvat Brezna. Cesty druhej a tretej triedy patria zasa pod Banskobystrickú regionálnu správu ciest, ide o ulice Cesta osloboditeľov, Rázusova, Švermova, Fraňa Kráľa a Brezenská.


Na automatických staniciach zatiaľ nasnežilo sedem centimetrov snehu


Na automatických staniciach Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) zatiaľ nasnežilo sedem centimetrov snehu. V Banskobystrickom a Košickom kraji, ako aj na hornom Zemplíne miestami sedem až 15 centimetrov. SHMÚ o tom informuje na sociálnej sieti.

"Na západe je väčšinou bez snehu, naopak, najviac snehu napadlo v Banskej Bystrici. Automatická stanica tam namerala 15 centimetrov vysokú snehovú pokrývku," uviedol SHMÚ s tým, že to približne zodpovedá úhrnu 12 milimetrov. Priblížil, že najvyššie úhrny zrážok zaznamenali v okolí Vihorlatu, Remetské Hámre zaznamenali úhrn 24 milimetrov. "Pričom vzhľadom na teplotu tam s vysokou pravdepodobnosťou väčšinou sneží, teda snehu tam môže byť aj viac ako v Banskej Bystrici," dodal.

Upozornil, že sneh miestami komplikuje aj dopravnú situáciu, čo sa bude najmä na východnom Slovensku ďalej stupňovať. Na strednom Slovensku podľa jeho slov sneženie už slabne. "Na východnom Slovensku - najmä na Zemplíne, očakávame sneženie v juhozápadnom prúdení aj naďalej," ozrejmil ústav.

V noci podľa neho sneženie ustane aj na východe, ale zároveň zosilnie severný vietor a výraznejšie sa ochladí. "Čoho následkom sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje," doplnil.

Na snímke muž odstraňuje snežnou frézou sneh z chodníka počas ranného sneženia v Košiciach v utorok 28. novembra 2023.
Foto: TASR František Iván


Cesty v Banskobystrickom kraji sú zjazdné, obmedzenia platia pre nákladnú dopravu


Na území Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sú predpoludním všetky cesty zjazdné, na horských priechodoch však naďalej platia obmedzenia pre nákladnú dopravu. Pre osobné autá už bol sprejazdnený aj horský priechod Dielik medzi Tisovcom a Muráňom.

Cestári v Banskobystrickom kraji v súvislosti s nepriaznivým počasím uviedli, že pluhovanie aj posyp vykonávajú pravidelne a priebežne na všetkých cestách v kraji s prihliadnutím na ich význam a frekventovanosť. "Momentálne máme v teréne takmer 120 kusov techniky a 100 vodičov," priblížila hovorkyňa BBRSC.



Horský priechod Soroška je už prejazdný


Horský priechod Soroška v okrese Rožňava je už celý sprejazdnený. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Katarína Strojná.

Horský priechod Soroška bol od utorkového rána uzavretý pre nákladnú dopravu. Dôvodom bolo nepriaznivé počasie a husté sneženie.

Všetky cesty v Prešovskom kraji sú prejazdné, jazdiť treba opatrne


Aktuálne sú všetky cesty v Prešovskom kraji prejazdné. Na cestách sa však nachádza snehová vrstva, čo môže komplikovať situáciu vodičom. Informuje o tom Policajný zbor (PZ) Prešovského kraja na sociálnej sieti a v súvislosti s počasím apeluje na vodičov, aby zvýšili opatrnosť a obozretnosť počas jazdy.

Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja na svojej stránke informovala, že zatiaľ nemajú hlásené obmedzenia v doprave. Na viacerých kritických úsekoch sa však môže nachádzať čerstvý sneh od päť do desať centimetrov, respektíve kašovitý sneh do štyroch centimetrov. Prejazdné sú zatiaľ aj všetky horské priechody.



Na strednom a východnom Slovensku treba počítať so snežením


V niektorých okresoch stredného a východného Slovenska treba v utorok počas celého dňa počítať so snežením. Tvoriť sa môžu aj snehové jazyky a záveje. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal preto výstrahy prvého a druhého stupňa, informuje o tom na svojom webe.

Výstraha druhého stupňa pred snežením platí v okresoch Snina, Humenné, Košice mesto a Sobrance. Očakáva sa tam výskyt silného sneženia, pri ktorom spadne 20 až 30 centimetrov nového snehu. Výstraha prvého stupňa platí zas v takmer celom Banskobystrickom kraji a okresoch Gelnica, Košice-okolie, Michalovce, Rožňava, Trebišov, Bardejov, Medzilaborce, Prešov, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou.

Meteorológovia upozorňujú aj na tvorbu snehových závejov a jazykov v okresoch Michalovce, Sobrance a Trebišov. Vydali preto výstrahu prvého stupňa, ktorá platí do 11.00 h. Výstraha druhého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi platí od 22.00 h do stredy (29. 11.) v takmer celom Košickom kraji a v okresoch Humenné, Snina a Vranov nad Topľou, vo zvyšku Prešovského kraja platí výstraha prvého stupňa. Tá platí od 22.00 h aj v celom Žilinskom, Banskobystrickom a vo väčšine Trenčianskeho kraja.

Na snímke traktor odhrabáva sneh počas sneženia v okrese Trebišov v utorok 28. novembra 2023.
Foto: TASR Roman Hanc


Na vietor na horách upozorňujú v okresoch Banská Bystrica a Brezno. Platí tam výstraha prvého stupňa od 22.00 h do stredy.

Na snímke muži odhŕňajú sneh pred zastávkou počas ranného sneženia v Košiciach v utorok 28. novembra 2023.
Foto: TASR František Iván