Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Pre SR by bolo podľa Fica najlepšie, keby bol Danko šéfom NR SR

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Foto: TASR- Jaroslav Novák

Fico to označil za svoj politický názor.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 13. apríla (TASR) - Pre Slovensko by bolo najlepšie, ak by sa stal predsedom Národnej rady (NR) SR šéf SNS Andrej Danko. Spolu s prezidentom Petrom Pellegrinim a premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) by takáto "trojička" poukazovala na stabilitu vládnej koalície. V diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to povedal Fico. Plne však rešpektuje, že post patrí podľa platnej koaličnej zmluvy Hlasu-SD. Preto hovorí o potrebe dohody. Téme nového predsedu NR SR sa koalícia podľa jeho slov bude venovať až o niekoľko týždňov až mesiacov.

"Absolútne najlepším riešením pre Slovensko by bolo, keby vo vládnej koalícii vznikla dohoda, aby bol prezidentom už zvolený Peter Pellegrini, predsedom vlády by bol Robert Fico a predsedom parlamentu by bol Andrej Danko. Toto by bolo pre vládnu koalíciu to najlepšie, to by boli tie tri Svätoplukove prúty, ktoré by potom fungovali," vyhlásil premiér. Ukázala by sa podľa neho mimoriadna stabilita koalície. Takáto "trojička" by podľa neho pomohla garantovať aj stabilitu Slovenska a "veľmi dynamické" plnenie programového vyhlásenia vlády.

Fico to označil za svoj politický názor. Zotrvanie podpredsedu NR SR Petra Žigu na poste vedenia parlamentu považujú v koalícii za dočasné riešenie. Na koaličnej rade sa dohodli na postupe na najbližšej schôdzi NR SR, kde bude veľa dôležitých zákonov. Preto sa majú postu šéfa NR SR venovať až neskôr. "Potrebujeme teraz schváliť dôležité zákony, potrebujeme sa pripraviť na júnové voľby a potom sa môžeme o tejto téme baviť. Musí vzniknúť dohoda vládnej koalície," povedal s tým, že bez dohody vládnej koalície by "trojička" bola iba sen.

Premiér si myslí, že rozhodujúcim momentom pre víťazstvo Pellegriniho v prezidentských voľbách bolo stretnutie koaličných lídrov, ktorí ho vo voľbe podporili. Víťazstvu Pellegriniho podľa Fica výrazne pomohla vládna koalícia.