Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pre stredné Slovensko platí výstraha 2. stupňa pred vetrom na horách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Silnejšie zafúka i v okresoch Námestovo a Tvrdošín, kde do 14.00 h platí výstraha pred vetrom.

Bratislava 22. januára (TASR) - Na hrebeňoch hôr v niektorých okresoch stredného Slovenska počas piatka silnejšie zafúka. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu 2. stupňa pred vetrom na horách pre okresy Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín a Poprad. Výstraha platí do 15.00 h. Na väčšine územia trvá počas celého dňa výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách i mimo horských oblastí. SHMÚ o tom informuje na svojom webe.

Silný vietor na hrebeňoch hôr môže dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 135 až 160 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," upozorňujú meteorológovia.

Na zvyšku územia s výnimkou Bratislavského, Nitrianskeho, Trnavského kraja a niektorých okresov na východe platí počas celého piatka výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách. Jeho rýchlosť môže v polohách nad 900 metrov dosiahnuť 110 až 135 kilometrov za hodinu.

Silnejšie zafúka i v okresoch Námestovo a Tvrdošín, kde do 14.00 h platí výstraha pred vetrom. V okresoch Bratislava, Senec, Galanta, Dunajská Streda, Šaľa, Komárno a Nové Zámky platí táto výstraha do 18.00 h.