Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pre Ukrajincov je vstup na Slovensko dočasne obmedzený, platia výnimky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na vonkajších hraniciach sa systematicky kontroluje každá osoba vstupujúca na naše územie.

Bratislava 12. novembra (TASR) - Občania Ukrajiny majú od 10. novembra dočasne obmedzený vstup do Slovenskej republiky. Zákaz má viacero výnimiek. Nevzťahuje sa napríklad na osoby očkované vakcínami schválenými Európskou liekovou agentúrou alebo Svetovou zdravotníckou organizáciou ani Ukrajincov s trvalým pobytom na Slovensku. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

"Vstup cez vonkajšiu hranicu bude aj naďalej umožnený napríklad osobám so vzťahom k osobe s pobytom na území Slovenskej republiky alebo k občanovi Slovenskej republiky," uviedla ďalej Bárdyová. Môže ísť napríklad o manžela, manželku či dieťa.

Ďalšiu výnimku majú osoby, na ktoré sa vzťahuje niektorá z výnimiek z platnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie Slovenskej republiky. Hranicu tak môžu prekročiť napríklad členovia posádky nákladnej dopravy.

Obmedzeným režimom na vonkajšej hranici SR uplatňuje odporúčanie Rady EÚ z 30. júna 2020. Zo zoznamu krajín, na ktoré sa odporúčanie nevzťahuje, boli 10. novembra vypustené Ukrajina aj Singapur. "Ak neočkovaný štátny príslušník Ukrajiny nepatrí do výnimky z uvedeného odporúčania Rady a chce vstúpiť na územie Slovenskej republiky napríklad na turistické účely, bude mu na vonkajšej hranici vstup odopretý," vysvetlila hovorkyňa.

Na štátnych príslušníkov Ukrajiny, ktorým bude umožnený vstup cez vonkajšiu hranicu, ako aj na všetky ostatné osoby vstupujúce na územie Slovenskej republiky zo zahraničia, sa vzťahujú povinnosti uložené vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva SR, pripomenula Bárdyová. Na vonkajších hraniciach sa systematicky kontroluje každá osoba vstupujúca na naše územie. Na vnútorných hraniciach sú naďalej náhodné kontroly.