Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

PLATIA VÝSTRAHY: Západ i Tatry trápi búrlivý vietor, Nitru víchrica

Ilustračná snímka Foto: TASR - František Iván

Meteorológovia zároveň naďalej upozorňujú na silný vietor na horách.

Bratislava 30. januára (TASR) - Na západe a pod Tatrami je miestami búrlivý vietor, v Nitre víchrica a v horských oblastiach sneženie a záveje. Také je podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) aktuálne počasie na Slovensku, ktoré v nedeľu zasiahlo mimoriadne nepriaznivé počasie.

Na území Slovenska je už niekoľko hodín silno veterno, len na východe je podľa meteorológov miestami vietor slabší. "Na západnom Slovensku nárazy vetra miestami dosahujú 80 až 105 kilometrov za hodinu, na strednom Slovensku a na Spiši väčšinou 60až 80 kilometrov za hodinu," spresnil SHMÚ.

Na niekoľkých meteorologických staniciach zaznamenal aj búrlivý vietor, teda priemerná rýchlosť vetra dosiahla aspoň 62 kilometrov za hodinu. Ide o lokality Bratislava - letisko, Slovenský Grob, Trenčín, Jaslovské Bohunice, Poprad a Gánovce. "V Nitre sme zaznamenali až víchricu (priemerná rýchlosť 75 kilometrov za hodinu)," podotkli z ústavu. Vietor už lokálne spôsobil aj škody, najmä spadnuté stromy. Meteorológovia preto vyzývajú ľudí na opatrnosť. Odporúčajú im, aby zvážili nutnosť pobytu a pohybu vonku.

Silno veterno je podľa SHMÚ aj na horách, kde je víchrica, no napríklad na Chopku až mohutná víchrica s priemernou rýchlosťou vetra 115, nárazy do 160 kilometrov za hodinu.

Zároveň najmä na Orave, Liptove, Spiši a v okolí Nízkych Tatier stále sneží, čo pri silnom vetre vytvára záveje a výrazne tak komplikuje dopravu. "Situácia bude pretrvávať približne do večera, keď začne vietor postupne slabnúť a začnú ustávať aj zrážky," predpovedajú meteorológovia.

Najvyšší stupeň výstrahy pred silným vetrom už platí aj vo viacerých okresoch na západnom Slovensku. V Pezinku, Nitre, Hlohovci, Piešťanoch a Trnave môže vietor dosiahnuť nárazovo rýchlosť až 120 kilometrov za hodinu. Výstraha tretieho stupňa platí predbežne do 18.00 h. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na webe.

Predpokladaná rýchlosť vetra je podľa meteorológov v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. "Pravdepodobnosť výskytu mimoriadnych škôd a ohrozenia ľudských životov je veľmi vysoká," upozorňuje SHMÚ.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Oliver Ondráš


Pre silný vietor platia v nedeľu aj ďalšie výstrahy. Výstraha druhého stupňa je vydaná pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky a Prešovský kraj. V Košickom a Žilinskom kraji platí výstraha prvého stupňa.

Meteorológovia zároveň naďalej upozorňujú na silný vietor na horách. V Banskobystrickom, Prešovskom a Žilinskom kraji platí výstraha tretieho stupňa. V danej oblasti môže vietor v polohách nad 1700 metrov nad morom dosiahnuť nárazovo rýchlosť až 180 kilometrov za hodinu. "Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti extrémne vysoká a predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo," varuje SHMÚ. Prvý stupeň výstrahy pred vetrom vo vyšších polohách platí v Bratislavskom, Trenčianskom, Košickom, Nitrianskom a Trnavskom kraji.

Pretrvávajú aj výstrahy pred snežením v Žilinskom, Banskobystrickom, Trenčianskom, Prešovskom a Košickom kraji, kde miestami môže napadnúť od 10 do 40 centimetrov snehu. Naďalej tiež platia výstrahy pred tvorbou snehových závejov a jazykov. SHMÚ vydal výstrahu druhého stupňa v Žilinskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji. Pravdepodobnosť spôsobenia škôd nadpriemernou tvorbou snehových závejov a jazykov je tu totiž vysoká. Prvý stupeň výstrah platí v Trenčianskom a Košickom kraji.

Výstrahy pred silným vetrom potrvajú v niektorých lokalitách až do rána


Výstrahy pred silným vetrom potrvajú v niektorých častiach Slovenska až do pondelkového (31. 1.) rána do 06.00 h. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý varuje aj pred tvorbou snehových závejov a jazykov.

Druhý stupeň výstrahy pred silným vetrom na horách platí od polnoci do rána v okresoch Ružomberok, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno a Poprad. Nad pásmom lesa tu môže fúkať vietor, ktorý krátkodobo v nárazoch dosiahne rýchlosť 135 až 160, alebo okolo 95 kilometrov za hodinu. Takýto vietor predstavuje podľa meteorológov zvýšené nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

So silným vetrom treba od polnoci do rána rátať aj pod horami v Žilinskom, Banskobystrickom, Prešovskom a Košickom kraji. Vietor tu môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu, čo môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Meteorológovia varujú aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov. SHMÚ vyhlásil druhý stupeň výstrahy v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. Snehové jazyky a záveje sa tu totiž môžu tvoriť nadpriemerne a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Výstraha prvého stupňa platí aj v ďalších okresoch Žilinského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Prešovského a Košického kraja.

Na západnom Slovensku je pre vietor bez elektriny zhruba 4000 odberných miest


Na západnom Slovensku bolo v dôsledku nepriaznivého počasia v nedeľu k 18.00 h bez elektrickej energie približne 4000 odberných miest. Silný vietor spôsobil výpadky na celom distribučnom území Západoslovenskej energetiky (ZSE).

"Mimoriadny stav máme vyhlásený vo všetkých oblastiach, okrem oblasti v okolí Nových Zámkov," uviedla pre TASR hovorkyňa ZSE Michaela Dobošová. Od rána evidovali celkovo 22 porúch na vedeniach vysokého napätia a 158 porúch na vedeniach nízkeho napätia. "V dôsledku ktorých bolo výpadkami elektrickej energie postihnutých takmer 40.000 odberateľov," poznamenala hovorkyňa.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR - Erika Ďurčová


Vo väčšine prípadov spôsobili poruchy popadané stromy a polámané konáre, ktoré na niektorých miestach pretrhali vedenia a poškodili konzoly stĺpov či izolátory. "Na odstránení porúch sa pracuje nepretržite. Niektoré opravy si vzhľadom na svoj rozsah vyžiadajú dlhší čas a súčinnosť viacerých pohotovostných zložiek," priblížila Dobošová.

Vzhľadom na aktuálny vývoj počasia ZSE očakáva, že situácia sa ešte môže skomplikovať. V monitorovaní situácie a v odstraňovaní porúch preto bude pokračovať aj počas noci.

Na strednom Slovensku pocítilo výpadky elektriny už vyše 30.000 odberných miest


Extrémne poveternostné podmienky spôsobujú od nedeľného rána rozsiahle výpadky elektriny na severe stredného Slovenska. Podľa hovorcu Stredoslovenskej distribučnej (SSD) Miroslava Gejdoša ich pocítilo už viac ako 30.000 odberných miest, čo je kritérium vyhlásenia energetickej kalamity.

Doplnil, že energetici odstraňujú problémy priebežne. "Vďaka ich nasadeniu v mimoriadne náročných a nebezpečných podmienkach je bez elektriny momentálne už len menej ako 3000 domácností. Najviac práce majú na Liptove a hornom Považí. Keďže vietor neutícha, situácia sa stále mení. Je veľmi pravdepodobné, že do rána pribudnú ďalšie poruchy," uviedol hovorca SSD.

Vysvetlil, že kde to bude vzhľadom na podmienky a bezpečnosť možné, urobia pracovníci údržby zo SSD všetko pre obnovenie dodávky elektriny ešte v nedeľu. "Niektorých obyvateľov však čaká noc bez elektrického prúdu. Najmä tých, ktorí majú poruchy na úrovni nízkeho napätia. Pri odstraňovaní kalamity totiž postupujú elektrikári podľa napäťovej úrovne. Keď vyriešia problémy na vedeniach vysokého napätia, ktoré majú dosah na stovky domácností, začnú riešiť poruchy na lokálnych sieťach s dosahom na jednotlivé ulice a domácnosti," podotkol Gejdoš.

Zdôraznil, že SSD robí maximum pre to, aby situáciu vyriešila čo najskôr. Prosí ich však o trpezlivosť a obozretnosť. "Poruchová linka je už niekoľko hodín preťažená. Dispečerom by veľmi pomohlo, ak by ju odberatelia využívali len v naozaj nevyhnutných prípadoch. Napríklad, ak vidia pretrhané vodiče spadnuté na zem, požiar na elektrickom vedení alebo inú nebezpečnú situáciu, ktorá by mohla ohroziť životy či majetok," uzavrel hovorca SSD.