Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Pre vraždu R. Sánku sa začal ďalší proces so sátorovcami

Na snímke obžalovaný Roland Sz. v sprievode polície na ŠTS 10. decembra 2021 v Pezinku. Foto: TASR - Jakub Kotian

Obžalovaní si už odpykávajú dlhoročné tresty za iné skutky. Špeciálny prokurátor ešte skôr uviedol, že sátorovci boli v 90. rokoch a na prelome tisícročí najbrutálnejším zločineckým gangom v SR.

Pezinok 10. decembra (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa začal ďalší proces s členmi zločineckej skupiny sátorovcov. Za vraždu poškodeného Reného Sánku formou spolupáchateľstva čelí obžalobe trojica Roland Sz., Pavol V. a Juraj B. alias Bugi.

Z obžaloby vyplýva, že členovia zločineckej skupiny mali v roku 2001 naplánovať a vykonať vraždu Reného Sánku neďaleko obce Trstice (okres Galanta). "Dôvodom bola obava, že by mohol vypovedať, čo by zmarilo prepustenie Arpáda Szamaránszkeho z výkonu väzby, v ktorom sa nachádzal," predniesol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Szamaránszky v roku 2005 tragicky zahynul pri dopravnej nehode v obci Orechová Potôň.

Obhajoba Rolanda Sz. s podanou obžalobou nesúhlasí. "Nie je uvedené, akým spôsobom sa obžaloba vysporiadala s obhajobnými tvrdeniami obžalovaných," uviedol advokát Matej Krajči. Podľa jeho slov obžaloba nereflektuje úvahy o hodnotení vykonaného dokazovania v prípravnom konaní.

"Máme za to, že v rámci hlavného pojednávania bude produkovaných dosť dôkazov spochybňujúcich podstatu tejto žaloby, hlavne vo vzťahu k obžalovaného Pavlovi V.," podotkol jeho obhajca Ladislav Jonáš. Obaja obžalovaní trvajú na svojej nevine.

Keďže je Juraj B. v povinnej karanténe, nie je prítomný na piatkovom pojednávaní. Súd ho pre úsporu času vylúčil na samostatné konanie. Sudkyňa avizovala, že po zrealizovaní výsluchu bude vec opätovne spojená. Pôvodne čelil obvineniu aj Andor Márik, voči nemu ŠTS zastavil trestné stíhanie, keďže v apríli 2021 zomrel.

Obžalovaní si už odpykávajú dlhoročné tresty za iné skutky. Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic ešte skôr uviedol, že sátorovci boli v 90. rokoch a na prelome tisícročí najbrutálnejším zločineckým gangom na Slovensku. Počet ich obetí môže byť až 100.

Na snímke obžalovaný Pavol V. v sprievode polície na ŠTS 10. decembra 2021 v Pezinku.
Foto: TASR - Jakub Kotian


Roland Sz. považuje obžalobu v kauze vraždy Reného Sánku za "sprostosť"


Obžalobu v kauze vraždy Reného Sánku považuje Roland Sz. za "sprostosť". Počas piatkovej výpovede pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vyhlásil, že je pripravený dokázať svoju nevinu. Súd po krátkej výpovedi dvojice obžalovaných odročil pojednávanie na 17. februára 2022.

"Celé je to klamstvo, ja som s nimi nespáchal žiadny trestný čin. S Reném sme mali veľmi dobré vzťahy, vyrastali sme spolu v jednom obytnom bloku, niekedy aj u nás jedol. Bol som s ním zadobre," povedal. V rámci svojej výpovede podotkol, že pozná aj ďalších obžalovaných.

"Neviem vôbec, kto je alebo bol René Sánka. V živote som ho nestretol, ani som o ňom nepočul, kým som sa o jeho mene nedočítal vo výpovediach," povedal ďalší obžalovaný Pavol V. Tvrdí, že sa v obžalobe nehovorí o žiadnom jeho motíve napomôcť ku vražde Sánku z roku 2001. "Rád odpoviem na otázky, ale až po výpovedi Juraja B.," zdôraznil. Juraj B. alias Bugi nie je prítomný na piatkovom pojednávaní, nachádza sa v karanténe.

Prokurátor sa počas piatkového pojednávania obrátil na súd s otázkou, či môže obhajca Pavla V. Ladislav Jonáš konať, keďže bol odsúdený za trestný čin krivej výpovede. "Advokátska komora oznamuje súdom pozbavenie advokátskej činnosti. Keďže takéto rozhodnutie vydané nebolo, ani nemohlo k takému oznámeniu prísť," vyhlásil Jonáš. Sudkyňa overila, že Slovenská advokátska komora neeviduje uznesenie o pozastavení výkonu advokácie a ani výmaz tohto advokáta.