Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Pre výsledky kontroly chce minister navštíviť Trenčiansku univerzitu

Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Juraj Draxler počas 159. rokovania vlády SR 29. apríla 2015 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Základný problém na univerzite sa podľa ministra týkal odstupného bývalej kvestorke.

Bratislava 11. júna (TASR) – Minister školstva Juraj Draxler pôjde osobne navštíviť Trenčiansku univerzitu Alexandra Dubčeka v Trenčíne (TnUAD). Dôvodom je kontrola, ktorú uskutočnilo ministerstvo školstva na podnet Výboru NR SR pre vzdelávanie, mládež, vedu a šport. Draxler dnes poslancom na výbore predložil iba ústnu informáciu o stave kontroly. S kompletnou správou chce prísť na najbližšie rokovanie výboru.

"Môžem povedať, že tie výsledky sú také, že si to žiada moju zvýšenú pozornosť. Aj preto sa chystám na Trenčiansku univerzitu," uviedol dnes po rokovaní školského parlamentného výboru Draxler. Ako dodal, rektor univerzity by sa mal k výsledkom kontroly vyjadriť do niekoľkých dní. Potom ministerstvo výsledky kontroly zverejní.

Základný problém na univerzite sa podľa ministra týkal odstupného bývalej kvestorke. "To vyplatenie bolo z prostriedkov štátneho rozpočtu, pretože to išlo cez dotáciu z kapitoly ministerstva školstva. Preto aj došlo ku kontrole," dodal. Na univerzite chce Draxler hovoriť s rektorom aj s ďalšími zamestnancami školy.

Opoziční poslanci z SaS už v januári upozornili na niekoľko problémov na TnUAD. Chceli napríklad vedieť, na základe čoho je na univerzite vyplácané odstupné. Martin Poliačik (SaS) tu spomenul dva prípady vyplatenia odstupného vo výške 16-násobku a desaťnásobku platu. Poslanec si myslí, že to bolo v rozpore s kolektívnou zmluvou. Zaujímal sa tiež, na základe čoho bola vybraná právnická kancelária, ktorá poskytuje univerzite advokátske služby. SaS sa nepáčil ani postup súčasného rektora Jozefa Habánika voči kvestorovi univerzity.

Vedenie univerzity sa vtedy voči vyjadreniam SaS ohradilo a označilo ich za politizáciu a zasahovanie do samosprávnej pôsobnosti verejnej vysokej školy. TnUAD podľa vedenia vždy postupovala a postupuje pod riadením rektora Jozefa Habánika v súlade so zákonom. Aby sa predišlo akýmkoľvek pochybnostiam, rektor vtedy písomne požiadal ministra školstva, aby nariadil vykonanie kontroly na univerzite.