Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Pre zmenu času sa v noci na 70 minút pozastaví prijímanie zápisníc

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prijímanie zápisníc prostredníctvom IVIS bude na 70 minút pozastavené v nedeľu od 2.55 h stredoeurópskeho letného času.

Bratislava 29. októbra (TASR) – V dôsledku zmeny času z letného na zimný príde v nedeľu (30. 10.) na 70 minút k pozastaveniu prijímania zápisníc z volebných okrskov do Integrovaného volebného informačného systému (IVIS). Má to zabrániť pochybnostiam o regulárnosti spracovania výsledkov. V sobotu podvečer to uviedol predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz.

Prijímanie zápisníc prostredníctvom IVIS bude na 70 minút pozastavené v nedeľu od 2.55 h stredoeurópskeho letného času. "V čase prechodu zo zimného na letný čas síce volebné komisie budú môcť postupovať normálnym spôsobom, ale nebude možné v tomto čase zasielať tieto zápisnice elektronicky do systému. Systém bude pozastavený,“ zdôraznil Orosz.

"To, že sa spočítanie hlasov v informačnom systéme pozastaví, je zárukou pre verejnosť, že v tomto čase nemôže dôjsť k spochybneniu výsledkov nielen z hľadiska ich zverejňovania, ale aj pri preskúmavaní výsledkov Najvyšším správnym súdom SR v prípade, že príde k podaniu volebnej sťažnosti," priblížila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

V sobotu si voliči prvýkrát v jeden deň vyberajú svojich zástupcov do orgánov miest, obcí i samosprávnych krajov. Hlasovať môžu len v mieste svojho trvalého bydliska.