Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pred 30 rokmi navštívila Československo britská premiérka Thatcherová

Na archívnej snímke Margaret Thatcherová. Foto: TASR/AP

Margaret Thatcherovej zavítala do Prahy a Bratislavy v posledných týždňoch vo funkcii predsedníčky vlády.

Londýn/Praha/Bratislava 16. septembra (TASR) – Dvaja poprední svetoví politici a predstavitelia dvoch európskych veľmocí navštívili v septembri 1990 Československo. Najskôr zavítal 13. a 14. septembra do Prahy a Bratislavy francúzsky prezident Francois Mitterrand a prakticky vzápätí po ňom privítali obidve mestá britskú premiérku Margaret Thatcherovú. Svoj trojdňový pobyt vo vtedajšej Českej a Slovenskej Federatívnej Republike (ČSFR) začala pred 30 rokmi – v nedeľu 16. septembra 1990.

Po páde komunistického režimu v Československu v novembri 1989 mali obidve návštevy najmä veľký symbolický význam. Tak francúzsky prezident, ako aj britská premiérka vyjadrili rešpekt transformujúcej sa krajine, ktorú prijali do rodiny demokratických štátov.

Predovšetkým Margaret Thatcherová, ktorá vďaka svojej rozhodnosti a neústupnosti získala prezývku železná lady, výrazne prispela k pádu železnej opony.

Hoci kompromis s východným blokom odmietala, nádej na zmenu videla v Michailovi Gorbačovovi, keď cítila, že s ním prichádza historická príležitosť, ktorú nemôže Západ premeškať. Aj preto sa s ním stretla v roku 1984 v Londýne a v roku 1987 ju prijal v Moskve Gorbačov už ako generálny tajomník Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (KSSZ) a ako architekt prestavby (perestrojky) a otvorenosti (glasnosti).

Margaret Thatcherová na rozdiel od Sovietskeho zväzu komunistické Československo nikdy nenavštívila. Prvý raz sa tak stalo až v dňoch 16.-18. septembra 1990. Bola to zároveň jej druhá schôdzka s československým prezidentom Václavom Havlom: prvýkrát sa zišli v marci 1990 počas Havlovej návštevy v Londýne.

Na tlačovej konferencii v Prahe pripomenula, že už dlho chcela Československo navštíviť a že teraz tak robí vo veľmi vhodnom čase, keď sa táto krajina teší návratu k slobode.

Thatcherová poukázala súčasne na to, že prišla v období, keď si obyvatelia Spojeného kráľovstva pripomínajú výročie bitky o Britániu, pričom ocenila úlohu československých letcov v nej.

Britská premiérka sa počas návštevy Československa ospravedlnila za Mníchovskú dohodu, ktorou Británia, Francúzsko a Taliansko odstúpili v roku 1938 Nemecku rozsiahle územia Československa. Vyhlásila, že jej krajina sklamala Československo svojou účasťou pri podpise tejto dohody. „Dodnes na to spomíname s pocitom hanby," povedala Margaret Thatcherová.

Spojené kráľovstvo bolo jednou z posledných krajín, ktorá zrušila víza. „Som veľmi rada, že dnes môžem oznámiť, že od 1. októbra bude zrušená vízová povinnosť pre československých občanov, a dúfam, že aj to pomôže rozvoju našich kontaktov," vyhlásila britská premiérka na tlačovej konferencii v Prahe a dodala: „Ospravedlňujem sa, keby sa vám zdalo, že sme tak urobili príliš neskoro."

Margaret Thatcherovej zavítala do Prahy a Bratislavy v posledných týždňoch vo funkcii predsedníčky vlády. Dva mesiace po návšteve Československa podala 22. novembra 1990 demisiu. Po takmer 12 rokoch opustila úrad ako najdlhšie vládnuci britský premiér v 20. storočí a po Robertovi Banksovi Jenkinsonovi, druhom lordovi z Liverpoolu (vo funkcii v rokoch 1812-1827) a lordovi Northovi (vo funkcii v rokoch 1770-1782) bola tretím najdlhšie úradujúcim šéfom britskej exekutívy v dejinách Spojeného kráľovstva.