Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pred 505 rokmi sa začala reformácia,ktorá sa pripomína ako pamätný deň

Ilustračné foto. Foto: TASR - Milan Kapusta

Na Deň reformácie sa v evanjelických kostoloch konajú slávnostné služby Božie a číta sa Pastiersky list Zboru biskupov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku.

Bratislava 31. októbra (TASR) - Evanjelici na Slovensku a vo svete si v pondelok 31. októbra pripomenú Pamiatku reformácie, od začiatku ktorej uplynie 505 rokov. Jej iniciátorom bol nemecký augustiánsky mních, teológ, reformátor a zakladateľ protestantizmu Martin Luther. V Slovenskej republike je 31. október pamätným dňom - Dňom reformácie.

Martin Luther (1483 - 1546) pribil 31. októbra 1517 na dvere chrámu vo Wittenbergu 95 téz proti odpustkom, pretože zvádzali ľudí k nesprávnemu presvedčeniu, že hriechy odpúšťa pápež za peniaze a nie Boh na základe úprimného pokánia.

Reagoval tým aj na to, že keď pápež Lev X. potreboval peniaze na dokončenie Chrámu sv. Petra v Ríme, nariadil predávanie odpustkov. Ich kúpou sa vraj bolo možné oslobodiť od trestov za hriechy a vyslobodiť aj dušu mŕtveho z očistca. Jeho vystúpením sa začal proces reformácie - z latinského reformare, čo znamená opraviť, dať znova do poriadku, čo bolo narušené.

Hlavný predstaviteľ reformácie Martin Luther sa pre svoje postoje ocitol v nemilosti pápeža, ktorý na neho uvalil kliatbu a jeho knihy skončili v plameňoch. Luther reagoval spálením pápežskej buly s kliatbou a začal prednášať v nemčine, čím sa definitívne rozišiel s rímskou cirkvou. Svoje učenie neodvolal ani na sneme ríšskych kniežat vo Wormse v roku 1521. Napriek zákazom sa jeho učenie šírilo po Európe a v roku 1523 začal opäť prednášať na univerzite vo Wittenbergu.

Pre evanjelikov je sviatok reformácie nielen spomienkou na historické udalosti, ale ide o proces, počas ktorého si má jednotlivec aj spoločnosť uvedomiť, či je na správnej ceste, má naprávať chyby a usilovať sa o návrat na správnu cestu. Znamená to tiež každodenný návrat k Božiemu slovu.

Na Deň reformácie sa v evanjelických kostoloch konajú slávnostné služby Božie a číta sa Pastiersky list Zboru biskupov Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku.

Na rozdiel od katolíkov, ktorí 1. novembra slávia Sviatok všetkých svätých a 2. novembra majú Spomienku na všetkých verných zosnulých, evanjelici nemajú Sviatok všetkých svätých a 2. novembra na deň Pamiatky zosnulých pri hroboch spomínajú na svojich príbuzných.