Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Pred britskou ambasádou demonštrovali na podporu Ivany Boórovej

Foto: TASR/Michal Svítok

Slovensko má šancu intervenovať v prípade adopcie detí Ivany Boórovej a stalo sa tak prvou krajinou, ktorá bude mať možnosť intervenovať v prospech svojich občanov.

Bratislava 18. septembra (TASR) - Pred britským veľvyslanectvom v Bratislave sa dnes o 16.00 h uskutočnila pokojná demonštrácia na podporu Slovenky Ivany Boórovej, ktorá v Anglicku bojuje o svoje deti.

V čase začiatku protestného zhromaždenia sa pred britským zastupiteľstvom na Panskej ulici zišlo približne 150 ľudí. Na prípad Ivaninej rodiny ako prvá upozornila televízia JOJ.

Medzi tými, ktorí na protestné zhromaždenie prišli, nechýbali mamičky s bábätkami v kočíkoch i seniori. Svoju účasť vysvetlili snahou podporiť Ivanu Boórovú a vyjadriť protest voči konaniu britských úradov. Niektorí zo zúčastnených vyjadrili nesúhlas s doterajším postupom slovenských úradov. Podľa nich by aj toto zhromaždenie malo mobilizovať slovenské úrady na väčšiu angažovanosť prípadov nejasných adopcií slovenských detí v Británii.

Protestné zhromaždenie sprevádzal potlesk, piskot i skandovanie hesiel ako "Chceme naše detičky". V rukách niektorých účastníkov demonštrácie sa objavili transparenty, ktoré požadovali práva a slobodu pre rodinu Ivany Boórovej. Niektoré z transparentov svojimi heslami prirovnávali postup britských úradov k únosu a krádeži detí.

Zhromaždení protestujúci takisto vytvorili papierové lietadielka. "Je to symbolické pripomenutie toho, že synčekovia Ivany Boórovej Martinko a Samko sa túžia vrátiť domov lietadlom," vysvetlila jedna z protestujúcich.



Kauza adopcií slovenských detí v Británii sa dnes dostala aj na pôdu parlamentu. Poslanci parlamentného ľudskoprávneho výboru pôjdu na prieskum do Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže a na rokovanie výboru si pozvali aj ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) a ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera (Smer-SD). Dôvodom sú pochybnosti okolo adopcií slovenských detí do zahraničia, ako aj medializované prípady odobratia slovenských detí rodičom vo Veľkej Británii.


Slovensko má šancu intervenovať v prípade adopcie detí Ivany Boórovej

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Slovensko bude zúčastnenou stranou v súdnom procese, ktorý bude rozhodovať o možnosti odvolania voči verdiktu britských úradov o adopcii detí Ivany Boórovej.

"Na samotné rozhodnutie netrpezlivo čakáme," vyhlásil dnes minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter (Smer-SD) na mimoriadnom brífingu ku kauze odobratia slovenských detí vo Veľkej Británii.

Minister informoval, že riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže Andrea Cisárová sa dnes zúčastnila predpoludňajšieho zasadania Kráľovského súdu v Londýne. Ten mal rozhodnúť, či Slovensko bude zúčastnenou stranou v procese, ktorého výsledkom má byť verdikt o možnosti odvolať sa v prípade adopcie detí manželov Boórovcov. "Pani Cisárová ma esemeskou informovala, že sme sa stali prvou krajinou, ktorá bude mať možnosť intervenovať v prospech svojich občanov."

Tým má SR možnosť vstúpiť do procesu a pokúsiť sa zvrátiť v súčasnosti platné rozhodnutie o zverení maloletých Martinka a Samka Boórovcov do náhradnej pestúnskej starostlivosti. "Súd začal o tom konanie dnes popoludní, no je ťažké predpokladať, kedy padne rozhodnutie. Súd sa môže natiahnuť, v každom prípade, ak by prišlo ešte dnes k rozhodnutiu, pani Cisárová, ktorá je osobne v Londýne, mi okamžite pošle správu," uviedol minister.

Angažovanosť Cisárovej v záležitosti Richter výrazne ocenil. Až po jej nástupe na post riaditeľky Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže v polovici júla tohto roku sa vo veci podľa Richtera začalo efektívne konať. "Informácia o odobratí detí Ivane Boórovej síce prišla na ministerstvo už v júli 2010, a ministerstvo v tejto veci prostredníctvom Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže aj konalo, no neprinieslo to žiadne efektívne výsledky, naopak, prišlo k rozhodnutiu súdu o adopcii," uviedol Richter.

"Po nástupe do funkcie a preštudovaní podkladov k prípadu som sa rozhodol pre personálnu výmenu na poste riaditeľa Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, ktoré jediné môže do tejto problematiky vstupovať. Po vymenovaní pani Cisárovej sa podarilo nadviazať priamu spoluprácu s obdobnou inštitúciou v Británii a určili sa aj pravidlá," informoval minister. Dodal, že ide napríklad o to, že jednotlivé siete sociálnej starostlivosti vo Veľkej Británii budú prostredníctvom britského centra okamžite informovať slovenské centrum o podobných prípadoch, aké sa stali v minulosti.

Minister na margo prípadu Martinka a Samka Boórovcov dodal, že doteraz britské orgány konali plne v súlade s platným právom. Vec podľa neho skomplikoval fakt, že ani matka, ani stará matka detí sa v prípade rozhodnutia o adopcii riadne neodvolali.


Rezort diplomacie konal voči rodičom odobratých detí ústretovo

Britské zákony sú v oblasti starostlivosti o deti koncipované inak než slovenské. Upozorňuje na to Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR v súvislosti s prípadom, keď britské úrady pre podozrenie z možného domáceho násilia odobrali deti slovenským rodičom.

"Slovenskí občania si musia uvedomiť, že je potrebné dodržiavať a rešpektovať zákony krajiny, v ktorej sa nachádzajú," uvádza sa v stanovisku rezortu diplomacie. Zároveň však zdôraznil, že pokračuje a bude pokračovať v rokovaniach s britskou stranou a obhajovaní záujmov slovenských občanov v zahraničí.

Ministerstvo pripomenulo, že britský súd 19. júla 2010 rozhodol o umiestnení detí do dočasnej pestúnskej starostlivosti, a to až do konečného vyšetrenia a vyriešenia prípadu. Neskôr, 16.-29. mája 2012, sa v Londýne uskutočnilo záverečné súdne pojednávanie, na ktorom sa všetky strany konania vrátane rodičov a starej matky detí spolu s ich právnymi zástupcami osobne zúčastnili. Súd zamietol možnosť zverenia maloletých detí do starostlivosti ich starej matky, pričom proti tomuto rozsudku bolo možné podať odvolanie, no ani jedna zo strán konania tak podľa ministerstva neurobila.

V stanovisku sa ďalej uvádza, že rezort diplomacie, vrátane slovenského zastupiteľského úradu vo Veľkej Británii, konal aj napriek kompetenčným limitom iniciatívne a ústretovo tak voči rodičom, ako aj starej matke odobraných detí.

"Plne sme podporovali a podporujeme požiadavku starej matky, aby obe maloleté deti boli umiestnené do jej náhradnej starostlivosti," uvádza ministerstvo. Ďalej upozorňuje, že poskytovalo súčinnosť Centru pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, vždy kladne zareagovalo na žiadosť starej matky o osobné stretnutia, zorganizovalo viacero medzirezortných porád k prípadu a zástupcovia veľvyslanectva sa zúčastňovali na súdnych pojednávaniach, konzultovali postup s britskými právnikmi, viackrát upozornili britskú stranu osobnými intervenciami i diplomatickými nótami na dodržiavanie medzinárodných dokumentov v tejto oblasti. Zastupiteľský úrad v Londýne zároveň zorganizoval seminár o fungovaní sociálnej starostlivosti vo Veľkej Británii, informovalo MZV.

"Aj s našou súčinnosťou riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny podala 6. septembra 2012 na odvolacom súde odvolanie proti rozsudku z 29. mája 2012 spolu so žiadosťou o odpustenie zmeškania lehoty na podanie odvolania. Prvé pojednávanie vo veci sa konalo práve dnes, 18. septembra 2012, pričom súd povolil možnosť odvolať sa," uvádza rezort diplomacie. Podľa neho je práve spomínané centrum kompetentnou inštitúciou Slovenska na zastupovanie a poskytovanie právnej ochrany deťom a mládeži vo vzťahu k cudzine.