Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Pred parlamentom vztýčili štátnu vlajku, Danko vyzdvihol jej symboliku

Na snímke slovenská štátna vlajka, ktorá sa oficiálne po prvý vztýči na stožiar pred budovou Národnej rady Slovenskej republiky v rámci Dňa otvorených dverí (DOD) v parlamente v Bratislave 1. septembra 2019. Prvého septembra je na Slovensku štátny sviatok - Deň Ústavy SR. Foto: TASR Pavel Neubauer

Na výstavbu stožiara pred parlamentom vyzbierala Kancelária NR SR všetky potrebné financie na pokrytie prác spojených s výstavbou a inštaláciu stožiara so štátnou vlajkou.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Štátnu vlajku v nedeľu napoludnie slávnostne vztýčili na stožiar pred budovou Národnej rady (NR) SR. Ceremoniálu sa okrem predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) zúčastnili aj bývalí prezidenti Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič spolu s členmi vlády.

Na snímke slovenská štátna vlajka, ktorá sa oficiálne po prvý vztýčila na stožiar pred budovou Národnej rady Slovenskej republiky v rámci Dňa otvorených dverí (DOD) v parlamente v Bratislave 1. septembra 2019.
Foto: TASR Pavel Neubauer


"Naša štátna vlajka má tie najkrajšie farby: bielu, modrú a červenú. Tieto farby zosobňujú rovnosť, bratstvo a slobodu," priblížil Danko. Podotkol, že vlajka nie je ani hnedá, ani dúhová. Vyzval občanov Slovenska bez ohľadu na národnosť, náboženské i politické presvedčenie, aby sa podieľali na budovaní štátu. Pripomenul tiež 75. výročie Slovenského národného povstania a 30. výročie udalostí z novembra 1989.



Štátna vlajka je podľa jeho slov symbolom všetkých Slovákov. Vyzdvihol dôležitosť budovania zdravého vlastenectva a národnej spolupatričnosti. "Nech Boh chráni každého, kto by na tento stožiar zavesil okrem slovenskej vlajky inú," dodal Danko. Poďakoval sa všetkým darcom, ktorí na výstavbu stožiara prispeli financiami a tiež robotníkom, ktorí sa na stavbe podieľali.

Na snímke v popredí vľavo predseda parlamentu Andrej Danko počas príhovoru po vyvesení slovenskej štátnej vlajky, ktorá sa oficiálne po prvý raz vztýčila na stožiar pred budovou Národnej rady Slovenskej republiky v rámci Dňa otvorených dverí (DOD) v parlamente v Bratislave 1. septembra 2019.
Foto: TASR Pavel Neubauer


Na výstavbu stožiara pred parlamentom vyzbierala Kancelária NR SR všetky potrebné financie na pokrytie prác spojených s výstavbou a inštaláciu stožiara so štátnou vlajkou. Štát tak za práce nezaplatí nič. Konečná suma nákladov je podľa vedúceho Kancelárie NR SR Daniela Guspana 58.043 eur bez DPH. Na stožiar podľa neho prispelo viac ako 100 prispievateľov a vyzbieralo sa okolo 60.000 eur.