Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Pred šiestimi rokmi namerali na Slovensku menej ako -35 stupňov Celzia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V Oravskej Lesnej vtedy klesla teplota vzduchu na -35,5 stupňa Celzia.

Bratislava 8. januára (TASR) – V nedeľu uplynulo šesť rokov od silných mrazov, ktoré meteorológovia zaznamenali na Slovensku. V Oravskej Lesnej vtedy klesla teplota vzduchu na -35,5 stupňa Celzia. V Dudinciach namerali -30 stupňov Celzia. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na sociálnej sieti.

"Január 2017 bol vtedy na väčšine územia najchladnejší od roku 1985 a na niektorých staniciach jeden z najchladnejších januárov od začiatku meraní," konštatuje SHMÚ.

V noci zo 6. na 7. januára klesla teplota vzduchu v severnej polovici územia na viacerých miestach, v južnej polovici len ojedinele, pod -20 stupňov Celzia. Veľmi chladno bolo v nižších a stredných polohách, ale ešte stále aj na horách. V nižších polohách klesla teplota ojedinele aj pod -30 stupňov Celzia. Takú a nižšiu teplotu zaznamenali dovtedy meteorológovia na našom území naposledy vo februári 2012.

Nasledujúca noc zo 7. na 8. januára bola v nižších a stredných polohách ešte mrazivejšia. V priebehu noci vietor zoslabol a na miestach so snehovou pokrývkou zaznamenali výrazný pokles teploty. Vo vyšších polohách sa však oproti predošlej noci trochu oteplilo a teplota tam bola už väčšinou vyššia ako -20 stupňov Celzia. Aj napriek nepatrnému otepleniu vo vyšších vrstvách ovzdušia bola daná noc ešte o niečo chladnejšia ako predchádzajúca a lokalít s minimálnou teplotou vzduchu -30 stupňov Celzia a menej pribudlo.