Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Pred ŠTS sa postaví Zoltán Andruskó, súd má rozhodovať o zhabaní veci

Na snímke Zoltán Andruskó. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Od augusta minulého roka čelí Andruskó spolu s ďalšími osobami obvineniu v príprave vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Pred senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku sa v utorok (9. 11.) postaví Zoltán Andruskó, ktorý bol v roku 2019 odsúdený za úkladnú vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Súd má rozhodovať o návrhu prokurátora na zhabanie auta, ktoré bolo použité pri vražde. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní ŠTS.

Zhabanie auta nebolo súčasťou dohody o vine a treste. Tú Andruskó uzavrel na konci roka 2019. ŠTS ho 30. decembra 2019 odsúdil na trest 15 rokov odňatia slobody za úkladnú vraždu Kuciaka a jeho snúbenice Kušnírovej. Rozsudok bol právoplatný vzhľadom na to, že Andruskó súhlasil s dohodou o vine a treste.

ŠTS však vtedy neschválil dohodu o vine a treste medzi Andruskóom a prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Ten mu navrhoval pôvodne trest odňatia slobody na desať rokov. V prípade vraždy novinára Kuciaka bol sprostredkovateľom.

Od augusta minulého roka čelí Andruskó spolu s ďalšími osobami obvineniu v príprave vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho a súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.