Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Pred vojnou na Ukrajine utiekli do SR už desiatky detí bez sprievodu

Ukrajinské deti, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Proces, ktorým orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately získa oprávnenie k starostlivosti o maloletého, a tým i k umiestneniu do centra pre deti a rodiny, je podľa ÚPSVR veľmi rýchly.

Bratislava 8. marca (TASR) – Útočisko pred vojnou na Ukrajine našli na Slovensku už desiatky maloletých bez sprievodu. Do centier pre deti a rodiny ich od vypuknutia konfliktu k pondelku (7. 3.) prijali spolu 69. Ako tiež pre TASR za Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) uviedla Marianna Šebová, štát na situáciu reagoval rozšírením kapacít v takýchto zariadeniach.

"ÚPSVR priamo komunikuje s úradmi a zariadeniami a koordinuje obsadzovanie voľných miest v centrách pre deti a rodiny," priblížila spôsob, akým je maloletým, prichádzajúcim z Ukrajiny bez sprievodu, teda bez rodiča alebo inej plnoletej osoby, ktorej by mohol byť zverený do starostlivosti, zabezpečované ubytovanie.

ÚPSVR vzhľadom na aktuálnu utečeneckú vlnu a ochotu slovenských občanov pomôcť s ubytovaním v súkromí pripomína, že o každom maloletom bez sprievodu je treba čo najskôr informovať regionálny orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately. "Maloleté deti nie je možné ubytovávať v akýchkoľvek ubytovacích zariadeniach samy," podčiarkla Šebová.

Proces, ktorým orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately získa oprávnenie k starostlivosti o maloletého cudzinca, a tým i k umiestneniu do centra pre deti a rodiny, je podľa ÚPSVR "veľmi rýchly".