Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Pred začiatkom konfliktu sa v Dubne nenachádzal žiaden pracovník SAV

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom pozastavenia aktivít SR v SÚJV v Dubne je masívna nevyprovokovaná vojenská agresia Ruskej federácie voči Ukrajine.

Bratislava 31. marca (TASR) - Slovenská akadémia vied (SAV) realizovala v spolupráci so Spojeným ústavom jadrových výskumov (SÚJV) v ruskom meste Dubna tri projekty v rámci medzivládnej dohody a jeden projekt v rámci bilaterálnej dohody. Pred začiatkom vojnového konfliktu na Ukrajine sa v Dubne nenachádzal žiadny vedecký pracovník SAV zapojený do niektorého z týchto projektov. Pre TASR to uviedol Martin Venhart z Fyzikálneho ústavu SAV, ktorý je zároveň podpredseda SAV pre prvé oddelenie vied, v reakcii na rozhodnutie vlády SR pozastaviť aktivity SR v SÚJV v Dubne.

"Akékoľvek prerušenie vedeckej spolupráce je vždy nepríjemné, avšak vzhľadom na agresiu Ruskej federácie voči Ukrajine a opakovaným hrozbám použitia jadrových zbraní nie je možný iný postup," priblížil Venhart. SAV si podľa jeho slov musí teraz počkať na to, ako bude vyzerať konkrétna implementácia vládneho uznesenia a následne postupovať podľa toho.

Štátny tajomník ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR pre oblasť vedy, výskumu a vysoké školstvo Ľudovít Paulis pre TASR uviedol, že v Dubne pôsobí 11 vyslaných pracovníkov. Spolu s nimi aj desať ich rodinných príslušníkov. "Dokopy tam máme 21 ľudí," konkretizoval Paulis.

Dôvodom pozastavenia aktivít SR v SÚJV v Dubne je masívna nevyprovokovaná vojenská agresia Ruskej federácie voči Ukrajine. "Hoci je účasť našich vedcov na výskume Spojeného ústavu jadrových výskumov v Dubne prínosom, nie je možné ignorovať napadnutie nášho suseda Ruskou federáciou," dodal Paulis.