Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Predpokladané výdavky VÚC rozpočtujú na úrovni 1,75 miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Originálne kompetencie VÚC zahrňujú dve tretiny (viac ako jedna miliarda eur) plánovaných bežných výdavkov.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Celkové výdavky vyšších územných celkov (VÚC) by mali v roku 2022 dosiahnuť 1,75 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

Bežné výdavky ôsmich samosprávnych krajov sú predpokladané v celkovej výške 1,52 miliardy eur, 182 miliónov eur je rozpočtovaných pre kapitálové výdavky, na výdavkové finančné operácie sa rozpočtuje suma 46 miliónov eur.

Originálne kompetencie VÚC zahrňujú dve tretiny (viac ako jedna miliarda eur) plánovaných bežných výdavkov. "VÚC ich použijú najmä na financovanie cestnej dopravy (správa a údržba ciest II. a III. triedy, prímestská a regionálna doprava), na chod a zabezpečenie školských zariadení a stredoškolských internátov, na prevádzku zariadení sociálnych služieb a kultúrnych zariadení a výdavky spojené s projektom Digitálne Slovensko v nadväznosti na prostriedky z realizácie plánu obnovy a odolnosti," uvádza Ministerstvo financií (MF) SR. Na prenesený výkon štátnej správy ba mali ísť výdavky v sume 507 miliónov eur. "Ide o financovanie stredných škôl, ku ktorým plnia VÚC zriaďovateľskú funkciu," dodáva rezort.

Kapitálové výdavky (182 miliónov) by podľa predpokladov rezortu mali kraje použiť najmä na výstavbu, modernizáciu, respektíve rekonštrukciu ciest II. a III. triedy a ďalšieho majetku vo vlastníctve VÚC.