Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Predseda europarlamentu si prevzal pamätný kríž k 100. výročiu ČSR

Na archívnej snímke Antonio Tajani. Foto: TASR/AP

Tajani si pamätný kríž prevzal z rúk slovenského europoslanca a vedúceho slovenskej delegácie pri EPP Ivana Štefanca (KDH).

Brusel/Štrasburg/Bratislava 24. októbra (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani v utorok (23.10.) na pôde tejto inštitúcie v Štrasburgu prevzal pamätný kríž vyhotovený pri príležitosti 100. výročia vzniku Československej republiky a konca prvej svetovej vojny.

Slávnostné podujatie pripravila skupina českých a slovenských europoslancov združených v politickej skupine Európskej ľudovej strany (EPP/EĽS). Tajani si pamätný kríž prevzal z rúk slovenského europoslanca a vedúceho slovenskej delegácie pri EPP Ivana Štefanca (KDH).

Autorom pamätného kríža, ktorý bude vystavený v priestoroch Európskeho parlamentu, je český sochár Otmar Oliva.

"Československo vzniklo v nesmierne zložitej dobe a spoločný štát Čechov a Slovákov, ako aj novovzniknuté samostatné štáty prešli za 100 rokov zložitými skúškami. A hoci je tento štát už minulosťou, myšlienky, na ktorých vznikol, a celá séria momentov z jeho histórie sú inšpiratívne dodnes," uviedol pri tejto príležitosti Luděk Niedermayer, predseda českých europoslancov v EPP, ktorý spoluorganizoval túto slávnostnú akciu.

Niedermayer zdôraznil, že ČSR v roku 1918 vznikla na základných hodnotách, ako sú demokracia, právny štát a humanizmus, a dodal, že na tieto hodnoty treba nadväzovať aj dnes tak v Českej republike, ako aj na Slovensku. "Rovnako sa musíme učiť z chýb a tragických momentov, ktoré nás za 100 rokov postretli. Len tak dosiahneme to, aby naše krajiny boli rovnako, ako sú dnes, skvelým miestom pre život našich miliónov občanov," uviedol.

Štefanec v stanovisku pre TASR pripomenul, že kríž, ktorý sa už stal súčasťou EP, je aj symbolom viery, nádeje, lásky a piety za padlých. "Práve tieto hodnoty viedli zakladateľov Československa k naplneniu sna našich národov mať samostatný štát. Som rád, že oddnes bude zdobiť priestory Európskeho parlamentu," zhodnotil situáciu. A poukázal na symboliku europarlamentu ako symbolu európskej integrácie, ktorá je "zárukou prosperity a suverenity našich národov".

Podľa jeho slov sa na podujatí vo verejných priestoroch EP zúčastnili viacerí europoslanci, ako aj návštevníci, ktorí v tento deň mali možnosť spoznať útroby štrasburského sídla EP. Slávnostné podujatie spestrili jednotka čestnej stráže z Klubu vojenskej histórie Slovensko a český spevokol AVE.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)