Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Predseda KBS rokoval s predstaviteľmi EÚ v Bruseli o potrebe dialógu

Na snímke košický arcibiskup metropolita Bernard Bober,. Foto: TASR - Ján Krošlák

Predsedovi EPP Bober tlmočil obavy zo situácie, ktorá v vládne v spoločnosti na Slovensku.

Brusel/Bratislava 29. novembra (TASR) — Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Bernard Bober rokoval s predstaviteľmi Európskej únie v Bruseli. V belgickej metropole ho v utorok prijal predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber. TASR o tom informovala Tlačová kancelária KBS.

"Vnímame Európu v kresťanskom duchu a chceme prispieť k tomu, aby dialóg bol v Európskom parlamente aj u nás," povedal arcibiskup Bober. "To je prianie cirkvi i Svätého otca, aby sme neboli nestranní, ale zabrali v dialógu, v riešení vecí, ktoré sa týkajú nielen národností, ale aj svetovej alebo európskej situácie," uviedol.

Predsedovi EPP Bober tlmočil obavy zo situácie, ktorá v vládne v spoločnosti na Slovensku. "U nás je situácia spoločensky napätá. A to nielen pre politikov, ale pre niektoré témy, ktoré začali horieť, čo nie je dobré. Treba s vášňami narábať opatrne. Chceme, aby sme upokojili situáciu aj u nás, aj na európskej úrovni. K tomu musí prispieť každý," povedal Bober.

Jeho návšteva sa koná na pozvanie slovenskej europoslankyne Miriam Lexmann. Tá považovala za dôležité, aby arcibiskup vo svojej novej pozícii "lepšie rozumel, ako sa tvorí európska politika, akým spôsobom čelíme veľkým globálnym výzvam".

Bober navštívil aj sekretariát Komisie biskupských konferencií EÚ (COMECE) v Bruseli. V jeho sídle sa stretol s členmi sekretariátu a generálnym tajomníkom COMECE Manuelom E. Barriosom Prietom.

Predseda KBS sa stretol aj s viacerými slovenskými europoslancami a čaká ho aj schôdzka s členmi EPP skupiny pre medzikultúrny a náboženský dialóg. Program ukončí na svätej omši s krajanmi v Slovenskej katolíckej misii.