Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Predseda KBS sa modlí za obete po teroristickom útoku vo Viedni

Na snímke červené ruže sú položené vo Viedni v utorok 3. novembra 2020. V pondelok večer došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach k streľbe. Minister Nehammer pre stanicu ORF potvrdil, že streľba bola teroristickým útokom, do ktorého bolo zapojených viacero páchateľov. Pri útoku zahynuli štyria civilisti. V nemocniciach je 17 zranených, z toho stav šiestich je vážny. Policajti zastrelili aj 20- ročného útočníka Kujtima Fejzulaia, ktorý mal rakúske aj severomacedónske občianstvo. Strelivo si zaobstaral na Slovensku, ktoré navštívil v júli tohto roka. Informáciu potvrdil pre televíziu JOJ aj slovenský minister vnútra Roman Mikulec. Rakúska polícia vychádza z toho, že útočníkov bolo viac, zadržala dvoch podozrivých. V Rakúsku vyhlásili trojdňový štátny smútok. Foto: TASR/AP

Modlím sa za tých, ktorí zomreli, aj za všetkých zranených, a pamätám tiež na ich blízkych a priateľov, uviedol Zvolenský.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Stanislav Zvolenský sa modlí za obete po teroristickom útoku vo Viedni. TASR o tom informovala tlačová kancelária KBS.

"S hlbokým zármutkom som si vypočul správy o nešťastí, ktoré sa stalo vo Viedni. Modlím sa za tých, ktorí zomreli, aj za všetkých zranených, a pamätám tiež na ich blízkych a priateľov. Zároveň budem za všetkých prosiť pri slávení svätej omše," uviedol Zvolenský. Zároveň prosí o modlitby všetkých veriacich.

Členovia iniciatívy medzináboženského dialógu Stretnú sa kresťan, moslim a žid... odsudzujú teroristický útok vo Viedni. "Vyjadrujeme sústrasť pozostalým obetí, zraneným prajeme uzdravenie a rakúskym bezpečnostným zložkám prejavujeme vďaku za rýchly, profesionálny a obetavý zásah," uviedli vo svojom stanovisku, o ktorom TASR informoval Maroš Žofčin z kancelárie Islamskej nadácie na Slovensku. Ako dodali, "súčasná eskalácia násilia v mene náboženstva sa môže javiť ako zlyhanie úsilia o pokojné spolužitie ľudí rôznych náboženstiev a kultúr". Podľa nich však ide o pokus náboženského fundamentalizmu a extrémizmu odmietnuť predstavu o spolužití ľudí rôznych presvedčení v modernej európskej spoločnosti.

V pondelok (2. 11.) večer došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach k streľbe. Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer pre stanicu ORF potvrdil, že streľba bola teroristickým útokom, do ktorého bolo zapojených viacero páchateľov. Útok si okrem mŕtvych vyžiadal aj viacero ťažko zranených.