Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Predseda maďarského výboru nechápe protest predsedu NR SR

Foto: TASR

Paška v utorok ostro protestoval proti výjazdovému zasadnutiu maďarského parlamentného výboru pre spolupatričnosť, ktoré sa bude konať v Komárne.

Budapešť 27. júna (TASR) – Predseda výboru maďarského parlamentu pre spolupatričnosť Árpád Potápi, ktorého výbor má dnes výjazdovo zasadať v Komárne, v utorok večer vyhlásil, že nechápe, aké výhrady má predseda Národnej rady SR Pavol Paška proti komárňanskému zasadnutiu.

Paška v utorok ostro protestoval proti výjazdovému zasadnutiu maďarského parlamentného výboru pre spolupatričnosť, ktoré sa má uskutočniť na pôde univerzity v Komárne. Povedal, že je bezprecedentné, aby národný parlament inej krajiny organizoval výjazdové zasadnutie oficiálneho výboru na území iného štátu.

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI Potápi v reakcii na Paškovo vyjadrenie povedal, že výbor spolupatričnosti rokoval už štyrikrát výjazdovo na Ukrajine, v Slovinsku, v Rumunsku a aj v maďarskom Kecskeméte.

"Na žiadnom zahraničnom mieste sme nemali problémy. Na stredajšej schôdzke si vypočujeme informácie, rozhodovanie sa neočakáva. Tým sa osud žiadneho Slováka nezlepší, ani nezhorší," konštatoval predseda s tým, že schôdzku na "Felvidéku" plánovali už dávnejšie, chceli však počkať na parlamentné voľby.

Potápi dodal, že je zrejmé, že Maďarom žijúcim za hranicami, ich organizáciám a predstaviteľom cirkví padne dobre, ak sa maďarský parlamentný výbor zaoberajúci sa národnou politikou priamo na mieste informuje o ich situácii.

Predseda výboru v reakcii na otázku MTI povedal, že neočakáva problémy pri dnešnom prekročení maďarsko-slovenských hraníc, a podotkol, že nechápe, čo zlé vidí predseda NR SR na zasadnutí tohto výboru.

Svoje rozhorčenie Paška tlmočil v utorok aj maďarskému veľvyslancovi v SR Csabovi Baloghovi, s ktorým mal zdvorilostné stretnutie. "Nepovažujeme takéto prístupy za štandardné. Dvere sú vždy otvorené a radi privítame maďarských poslancov a poslankyne, ale štandardným protokolárnym a diplomatickým spôsobom," povedal. Zároveň zdôraznil, že maďarský parlament organizuje takýto výjazd bez toho, aby o tom akokoľvek informoval SR. "Tento výbor bol založený v roku 2009 a má podvýbor pre autonómiu. Jeho cieľom je nadväzovať kontakty s maďarskými organizáciami mimo Maďarska, je to nástroj národnej politiky Maďarska," vysvetlil Paška.


Je prirodzené udržiavať kontakty s Maďarmi v zahraničí, vyhlásila maďarská diplomacia

Maďarské ministerstvo zahraničných vecí nemieni komentovať protest predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku proti komárňanskému zasadnutiu maďarského parlamentného výboru pre spolupatričnosť, ktoré sa má uskutočniť dnes na pôde univerzity v Komárne. Hovorca rezortu diplomacie Gábor Kaleta to uviedol pre maďarskú tlačovú agentúru MTI v utorok večer s odôvodnením, že ide o zasadnutie parlamentného výboru.

Ministerstvo však podľa jeho slov považuje za prirodzené, aby výbor pre spolupatričnosť udržiaval priame styky s Maďarmi v zahraničí. "Maďarsko je pripravené o tejto téme rokovať na dvojstrannom fóre," dodal Kaleta.

Predseda výboru maďarského parlamentu pre spolupatričnosť Árpád Potápi v utorok večer vyhlásil, že nechápe, aké výhrady má predseda Národnej rady SR Pavol Paška proti komárňanskému zasadnutiu.

Paška v utorok ostro protestoval proti pripravovanému výjazdovému zasadnutiu. Povedal, že je bezprecedentné, aby národný parlament inej krajiny organizoval výjazdové zasadnutie oficiálneho výboru na území iného štátu.