Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prevencia rakoviny prsníka je dôležitá, upozorňujú poslankyne i Kollár

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Organizácia Nie rakovine pripomína, že mamografia je v súčasnosti jediná metóda, prostredníctvom ktorej je možné zachytiť aj včasné štádium tohto typu rakoviny.

Bratislava 15. októbra (TASR) – Pravidelné samovyšetrenie prsníkov a momagrafický skríning môžu ročne zachrániť až 300 Sloveniek. Pri príležitosti Medzinárodného dňa pre zdravé prsia, ktorý si spoločnosť pripomína v piatok 15. októbra, na to na pôde Národnej rady (NR) SR poukázala organizácia Nie rakovine. Záštitu nad edukačnou kampaňou prebral predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina), aktivitu podporujú aj viaceré poslankyne NR SR. Na dôležitosť prevencie poukázalo i Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Pripomenuli, že mesiac október je považovaný aj za medzinárodný mesiac povedomia o rakovine prsníka s označením Pink Oktober. Aliancia Nie rakovine upozorňuje, že pacientok s rakovinou prsníka je na Slovensku viac ako 30.000. Podľa jej prezidentky Jany Pifflovej Špankovej potrebujú viac kvalitnej diagnostiky, teda viac mamografov, mamografických centier, odborníkov, viac osvety, edukácie a sociálnej pomoci.



Výskyt rakoviny prsníka na Slovensku stále rastie. Odborníci odhadujú, že na rakovinu prsníka zomrie približne 900 žien, z toho 300 žien s touto diagnózou na Slovensku je diagnostikovaných až v pokročilých štádiách rakoviny. Na preventívnom mamografickom vyšetrení určenom pre ženy vo veku od 50 do 69 rokov sa zúčastňuje menej ako 30 percent žien. Ideálne by to podľa lekárov malo byť aspoň 70 percent.

Organizácia Nie rakovine pripomína, že mamografia je v súčasnosti jediná metóda, prostredníctvom ktorej je možné zachytiť aj včasné štádium tohto typu rakoviny. Skríning pre ženy je poskytovaný bezplatne. Zároveň by si každá žena nad 20 rokov mala raz do mesiaca robiť samovyšetrenie svojich prsníkov.

V piatok sa dominanty niektorých miest na Slovensku rozsvietia na ružovo, aby pripomenuli ženám výzvu od tých, ktoré toto ochorenie už prekonali.