Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Predseda NR SR Danko odcestoval do Česka na výročie Nežnej revolúcie

Na snímke Andrej Danko. Foto: Facebook Andrej Danko - predseda SNS

V pondelok (18. 11.) absolvuje stretnutie predsedov parlamentov krajín V4 vo Valdštejnskom paláci, sídle Senátu Českej republiky.

Bratislava 17. novembra - Predseda Národnej rady (NR) SR a SNS Andrej Danko odcestoval v nedeľu popoludní na dvojdňovú pracovnú cestu do Prahy, kde sa zúčastní na programe k 30. výročiu Nežnej revolúcie, ktorý zahŕňa aj schôdzku predsedov parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky (V4).

Súčasťou nedeľného programu je slávnostné otvorenie výstavného projektu Nežná revolúcia a multimediálnej expozície Momenty 20. storočia v pražskom Národnom múzeu. Šéf slovenského parlamentu následne v českej metropole položí kytice, zapáli sviečku pri pamätníku 17. novembra na Národnej triede a zúčastní sa na slávnostnom koncerte v Divadle Hybernia.

V pondelok (18. 11.) absolvuje stretnutie predsedov parlamentov krajín V4 vo Valdštejnskom paláci, sídle Senátu Českej republiky. Na schôdzke sa okrem Danka zúčastnia predseda Senátu Parlamentu ČR Jaroslav Kubera, predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Radek Vondráček, predseda maďarského Národného zhromaždenia László Kövér, predsedníčka poľského Sejmu Elžbieta Witeková a podpredseda poľského Senátu Bogdan Borusewicz.

TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Štátnici si pripomenú 30. výročie Nežnej revolúcie, ktorej dôsledkom bolo odstránenie komunistického režimu v Československu. Prológom k revolúcii boli študentské demonštrácie, ktoré sa konali 16. novembra v Bratislave a 17. novembra v Prahe.

Od roku 2001 sa 17. november na Slovensku pripomína ako štátny sviatok - Deň boja za slobodu a demokraciu.