Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Predseda parlamentu SR A. Danko odcestoval do Štrasburgu

Na archívnej snímke predseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR - Jakub Kotian

V Štrasburgu sa na konferencii (24. - 25. októbra) zúčastnia predsedovia parlamentov zo 47 členských krajín RE, ako aj hostia z viacerých susedských a pozorovateľských krajín RE.

Bratislava/Štrasburg 24. októbra (TASR) - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko odcestoval vo štvrtok na dvojdňovú pracovnú návštevu Rady Európy (RE) vo francúzskom Štrasburgu, kde sa zúčastní na Európskej konferencii predsedov parlamentov členských štátov RE, na ktorej vystúpi s prejavom.

V Štrasburgu sa na konferencii (24. - 25. októbra) zúčastnia predsedovia parlamentov zo 47 členských krajín RE, ako aj hostia z viacerých susedských a pozorovateľských krajín RE.

Celkovo by sa na bienálnom summite, ktorý organizuje Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE), malo zísť približne 60 šéfov zákonodarných zborov spolu s 300 ďalšími delegátmi. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady Slovenskej republiky.

Šéfovia parlamentov by mali na podujatí diskutovať o troch témach: o spoločnom európskom domove nasledujúcich 70 rokov; o implementácii programu OSN 2030 a cieľoch trvalo udržateľného rozvoja, čiže o tom, ako môžu parlamenty prispieť k ich napĺňaniu, ako aj o ženách v politike i vo verejnej diskusii.

Konferenciu otvoria predsedníčka PZ RE Liliane Mauryová Pasquierová a generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová.

Prvá konferencia na tejto úrovni sa uskutočnila v roku 1975. Odvtedy sa koná každý druhý rok, striedavo v Štrasburgu alebo v niektorom hlavnom meste členského štátu Rady Európy. Pôvodne sa konferencia mala konať v Ankare, ale po udalostiach v Turecku bolo miesto zmenené na Štrasburg.

Slovensko sa stalo členom Rady Európy v roku 1993. Rada Európy bola založená v roku 1949 ako medzinárodná organizácia, ktorej cieľom je presadzovanie ľudských práv, demokracie a princípov právneho štátu v Európe.

(osobitná spravodajkyňa TASR Daniela Martinčeková)