Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Parlamentné strany nechcú zneužívať predsedníctvo SR v EÚ na boj

Na snímke zľava podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec, podpredseda SaS Ľubomír Galko, predseda strany OĽaNO Igor Matovič, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, predseda strany Smer-SD Robert Fico, predseda KDH Ján Figeľ a predseda strany Most-Híd Béla Bugár po podpísaní Deklarácie. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák vyjadril potešenie nad podpisom deklarácie.

Bratislava 16. mája (TASR) - Predstavitelia politických strán zastúpených v parlamente dnes podpísali na pôde rezortu diplomacie deklaráciu k príprave a výkonu predsedníctva SR v EÚ. V nej sa zhodli na tom, že príprava nebude zneužívaná vo vnútropolitickom boji. Slovensko bude stáť v čele únie v druhej polovici roku 2016.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák vyjadril potešenie nad podpisom deklarácie. Označil ho za historický akt, ktorým sa Smer-SD, KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, OĽaNO a SaS prihlásili k spoločnej zodpovednosti za úspech slovenského predsedníctva. "Vysielame ním veľmi silný signál do vnútra našej spoločnosti aj do zahraničia. Môj rezort bude naďalej pracovať tak, aby celá príprava bola transparentná a aby neboli žiadne pochybnosti ani o jednom vynaloženom eure," podčiarkol.

Podpis víta tiež premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico. Podľa neho sa tým potvrdil spoločný postup politických strán v európskych otázkach. Pripomenul, že predsedníctvo bude stáť určité financie, pričom je taktiež dôležité personálne obsadenie slovenských inštitúcií v Bruseli. "Ak chceme túto šancu využiť, tak to bez dostatočnej finančnej, personálnej a technickej prípravy jednoducho nepôjde," podčiarkol.

Predseda KDH Ján Figeľ označil predsedanie únii za náročnú a prestížnu záležitosť. "Nie všetky doterajšie európske predsedníctva sa v tomto zmysle plne vydarili," dodal a zároveň ocenil, že sa s prípravou začalo už v tomto období.



Líder OĽaNO Igor Matovič vyslovil túžbu, aby aj pri iných témach dôležitých pre Slovensko dokázali predstavitelia strán odložiť politické tričká a hľadať to, čo ich spája. Nezneužívanie tejto témy vidí ako výzvu na prezentáciu Slovenska ako seriózneho a dôveryhodného partnera.

Most-Híd podľa jeho šéfa Béla Bugára podporuje kroky, ktoré pripravia Slovensko na predsedníctvo, pričom sú ochotní zúčastňovať sa na konzultáciách, ktoré s tým súvisia. "Politikárčenie nemá v tomto prípade žiadne miesto, a tak sa k tomu budeme stavať," deklaroval Bugár.

"Máme záujem o to, aby Slovensko bolo úspešné a aby bolo úspešné aj slovenské predsedníctvo v únii," avizoval podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec. Verí, že všetky strany spoločne využijú túto príležitosť na priblíženie európskych tém občanom SR a na zlepšenie postavenia krajiny v únii a jej spropagovanie.

Za veľkú výzvu, ale aj za možnosť aktívneho presadzovania dodržiavania pravidiel EÚ považuje predsedníctvo podpredseda liberálov Ľubomír Galko. "Musíme si sebakriticky priznať, že dnes nie sú všetky pravidlá dodržiavané. Ich dodržiavanie a vzájomné rešpektovanie sa je základným predpokladom na úspešnú spoluprácu jednotlivých členov," upozornil.