Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Predsedom KDH sa stal Alojz Hlina

Na snímke nový predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojz Hlina ďakuje delegátom 24. snemu KDH tesne po svojom zvolení v Ružomberku 11. júna 2016. Foto: TASR/Oliver Ondráš
Alojz Hlina Foto: TASR/Pavel Neubauer

Od delegátov snemu získal Hlina 223 hlasov.

Bratislava 11. júna (Teraz.sk/TASR) - Novým predsedom KDH sa stal Alojz Hlina. V tajnom hlasovaní o tom v prvom kole rozhodli delegáti dnešného Snemu v Ružomberku, od ktorých získal 223 hlasov.


Z Ružomberka dnes zaznel signál, že KDH má našliapnuté vrátiť sa na politickú mapu. V záverečnom vystúpení pred delegátmi dnešného snemu to povedal novozvolený predseda KDH Alojz Hlina.

"Vnútrostranícky zápas dnešným dňom u mňa skončil. A môžem vám povedať, že sa teším na ten zápas do externého prostredia. Je tam čo robiť. Vyzerá to, že z Ružomberka vyšleme signál, že KDH je v hre. Konzervatívny priestor na Slovensku je veľký a my ho obsadíme, lebo my sme konzervatívci," povedal novozvolený predseda KDH.



Kresťanskí demokrati budú podľa neho modernou konzervatívnou stranou ľudového typu. "Pravdou však je, že sa budeme musieť v niektorých okresoch pozrieť, čomu sa tam ľudia venujú a ako to reprezentuje kresťanské hodnoty," podotkol Hlina.

Doplnil, že KDH si vyberie témy a bude v nich dôsledné, dôrazné, komplexné, vytrvalé ako buldog. "Nepustíme tému, musí ísť z toho rešpekt. Navrhnem poľnohospodárstvo, rómsku tému, pro spotrebiteľské zákony alebo pro spotrebiteľské prostredie. To sú tri základné témy, ktoré si, myslím, že by boli pre KDH dôležité v tejto dobe," zdôraznil Hlina.

Predchádzajúceho predsedu KDH Jána Figeľa prekvapilo výrazné víťazstvo Hlinu už v prvom kole. "Ale od rána bolo cítiť situáciu, ktorá hovorila v prospech Alojza Hlinu. Je v tom aj veľký kus symboliky, že v Kultúrnom dome Andreja Hlinku je Alojz Hlina zvolený za predsedu strany, ktorá sa hlási k dedičstvu, odkazu, hodnotám Andreja Hlinku. A zároveň chcem povedať, že táto doba je o väčšej otvorenosti, o možno výraznejšej rétorike a ľudovosti v politike. Želám novozvolenému predsedovi, aby sa mu darilo vytvoriť tím, ktorý bude kompaktný, zodpovedný dovnútra aj navonok a aby prešiel s ponukou, ktorá osloví Slovensko," uzavrel Figeľ.

Na snímke bývalý predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Ján Figeľ odpovedá na otázky novinárov po zvolení nového predsedu KDH na 24. sneme KDH v Ružomberku 11. júna 2016. Novým predsedom KDH sa stal Alojz Hlina.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


O post predsedu sa uchádzali piati kandidáti - Alojz Hlina, Eleonóra Porubcová, Miroslav Kráľ, Ladislav Štefanec a Ján Morovič. Na snem kresťanských demokratov prišli ako čestní hostia všetci traja doterajší predsedovia KDH Ján Čarnogurský, Pavol Hrušovský a Ján Figeľ. Delegátom sa prihovoril aj predseda českej KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Profil Alojza Hlinu

Alojz Hlina sa narodil 22. októbra 1970 v Liptovskom Mikuláši. Absolvoval Strednú školu poľnohospodársku v Liptovskom Mikuláši a študoval na Vysokej škole poľnohospodárskej (v súčasnosti Slovenská poľnohospodárska univerzita) v Nitre. Po novembri 1989 (Nežná revolúcia) zo školy odišiel a stal sa prvým manažérom Vysokoškolskej únie Slovenska. Venoval sa podnikaniu. Pozornosť vyvolával občianskymi iniciatívami a aktivitami.



Do parlamentu sa v roku 2012 dostal na kandidátke hnutia Obyčajní ľudia a Nezávislé osobnosti (OĽaNO). Z klubu tohto hnutia vystúpil a od marca 2015 pôsobil v poslaneckom klube Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Pracoval vo Výbore NR SR pre obranu a bezpečnosť. V septembri 2014 si zaregistroval stranu Občania Slovenska (Občania SR). Kresťanskí demokrati a strana Alojza Hlinu Občania podpísali koncom apríla 2016 zmluvu o spolupráci, ktorá by mohla viesť až k povolebnej spolupráci. Zmluva vypršala 120 dní pred parlamentnými voľbami, ktoré by konali 5. marca 2016.

Na snímke Alojz Hlina.
Foto: TASR/Štefan Puškáš


Dňa 11. apríla 2015 požiadal o členstvo v hnutí a vysvetlil že ak KDH jeho členstvo odobrí, vzdá sa funkcie predsedu aj členstva v strane Občania SR a vedením do najbližšieho snemu poverí jednu z členiek. Jeho žiadosti vyhoveli a od 18. apríla 2015 je členom KDH.