Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Predsedom Nových školských odborov sa stal Ľudovít Sebelédi

Ľudovít Sebelédi Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nový predseda NŠO chce po sneme informovať širokú učiteľskú verejnosť o programe NOŠ a získať si podporu, aby sa mohli stať rešpektovanými partnermi pre vládu.

Nitra 2. júna (TASR) - Nové školské odbory (NŠO) odsúhlasili dnes na svojom ustanovujúcom sneme v Nitre svoje predsedníctvo a program. V nasledujúcom období ich bude reprezentovať doterajší člen prípravného výboru a súčasný predseda Ľudovít Sebelédi z Levíc.

Členskú základňu NŠO tvorí v súčasnosti okolo 300 učiteľov i nepedagogických zamestnancov školstva, najväčšie zastúpenie má zatiaľ Nitriansky kraj. Do predsedníctva boli zvolení Alena Kováčová z Valaskej Belej, Tatiana Miklošová z Nitry, Mário Micenko z Košíc, Ján Macek z Prešova a Pavol Hulík zo Senca.

"Spolu s novým vedením chceme posilniť a zmodernizovať školské odbory tak, aby boli dôstojným odborným partnerom ministerstva školstva a vlády. Chceme vytvoriť organizáciu, ktorá pomôže zabezpečiť lepšie spoločenské a ekonomické ohodnotenie učiteľov, kvalitné a dostupné vzdelanie. NOŠ povedú za týmto účelom aktívnu a otvorenú komunikáciu s ministrom školstva Čaplovičom," uviedol po skončení snemu Sebelédi.

Tu bude player


K hlavným cieľom NŠO patrí dosiahnutie hranice 1,2 násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve pre mzdu začínajúceho učiteľa, pričom ostatné tarifné platy sa majú odvíjať od tohto čísla. NŠO chcú tiež dosiahnuť, aby sa po 30 rokoch odpracovaných v školstve znižoval základný úväzok učiteľa a odborného zamestnanca o 1 hodinu týždenne pri zachovaní platu a aby 6 percent hrubého domáceho produktu každoročne smerovalo do školstva.

Tu bude player


Na sneme NŠO sa zúčastnil aj Pavol Ondek, predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZ PŠaV), ktorý zastupuje zhruba 55.000 členov.

Podľa Selebédiho sa oba subjekty pripravujú na spoluprácu, pretože cieľ i prostriedky majú totožné. "Odlišuje nás pohľad na použitie nátlakových akcií," dodal predseda NOŠ.

Predchádzajúce vedenie OZ PŠaV podľa jeho vyjadrenia aj napriek tomu, že malo, nevyužilo mandát na vyhlásenie ostrého štrajku za splnenie svojich požiadaviek. Vznik NŠO iniciovali práve nespokojní učitelia stojaci za petíciou Ako ďalej učiteľ? s 55.000 podpismi, ktorých sklamal takýto postup.

"Musíme konštatovať, že odborové organizácie zastupujúce školských zamestnancov a združené v Konfederácii odborových zväzov sú spoluzodpovedné svojím nedôrazným bojom za práva učiteľov, za zlé sociálne postavenie a tým aj pokles prestíže celého učiteľského stavu," uviedol Sebelédi. Nový predseda NŠO chce po sneme informovať širokú učiteľskú verejnosť o programe NOŠ a získať si podporu, aby sa mohli stať rešpektovanými partnermi pre vládu.