Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Predsedom Rady Národného parku Muránska planina sa stal Marcel Uhrin

Na archívnej snímke výhľad na Muránsku planinu zo Salaša Zbojská za obcou Pohronská Polhora. Foto: TASR - Branislav Račko

Radu NP Muránska planina tvoria zástupcovia samospráv, neštátnych užívateľov pozemkov, akademickej a vedeckej obce, organizácií cestovného ruchu, mimovládnych organizácií a cezhraničnej spolupráce.

Revúca 13. decembra (TASR) - V meste Revúca sa v piatok (9. 12.) uskutočnilo prvé zasadnutie Rady Národného parku (NP) Muránska planina. Poradný, konzultačný a iniciačný orgán Správy NP Muránska planina má 13 členov, predsedom rady sa stal Marcel Uhrin. TASR o tom za Správu NP Muránska planina informovala Jana Šmídtová.

Radu NP Muránska planina tvoria zástupcovia samospráv, neštátnych užívateľov pozemkov, akademickej a vedeckej obce, organizácií cestovného ruchu, mimovládnych organizácií a cezhraničnej spolupráce. Zastúpenie v rade má aj rezort životného prostredia či riaditeľ Správy NP Muránska planina, ktorý však nemá hlasovacie právo.

Na svojom prvom zasadnutí si rada zvolila svojho predsedu, ktorým sa stal Marcel Uhrin. V rokoch 1998 až 2007 zastával post riaditeľa Správy NP Muránska planina, v súčasnosti pôsobí na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Medzi kompetencie Rady NP Muránska planina patrí prerokovávanie a vydávanie odporúčaní k strategickým a programovým materiálom, návrhom zámerov ochrany a rozvoja územia NP. Rada tiež môže identifikovať problémy a príležitosti na území NP a predkladať návrhy na ich riešenie či využitie.

"Rada môže dávať podnety pre spracovanie plánu hlavných úloh Správy NP Muránska planina a sledovať a vyhodnocovať činnosť správy národného parku v oblasti starostlivosti o prírodné zložky a uplatňovania prírode blízkeho hospodárenia v lesnom hospodárstve i poľnohospodárstve," dodala Šmídtová.