Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Predsedovia najvyšších súdov SR a ČR sa zhodli na potrebe spolupráce

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Spolupráca súdov by sa mala prehlbovať na úrovni predsedov, ale aj jednotlivých kolégií najvyšších súdov.

Bratislava 30. júna (TASR) - Predseda Najvyššieho súdu SR Ján Šikuta a jeho český kolega Petr Angyalossy sa na utorkovom stretnutí v Bratislave zhodli na tom, že nosným prvkom do budúceho obdobia bude prehlbovanie a zlepšovanie vzájomnej spolupráce a súčinnosti medzi oboma súdmi. Venovali sa tiež dôležitosti personálneho obsadenia súdov. TASR o tom informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR Tatjana Lesajová.

Ako podotkla, dôležitosť personálneho obsadenia súdov sa najmä na Slovensku v súčasnom období ukazuje ako mimoriadne dôležitá téma. S ňou súvisí potreba získavania nových kvalitných kádrov do sudcovského stavu v oboch republikách prostredníctvom transparentných výberových konaní, no zároveň i potreba vytvoriť novým a, samozrejme, i súčasným sudcom kvalitné pracovné podmienky.

Spolupráca súdov by sa mala prehlbovať na úrovni predsedov, ale aj jednotlivých kolégií najvyšších súdov. "Na jeseň pozvalo naše trestné kolégium na pracovnú návštevu české trestné kolégium, budúci rok bude český najvyšší súd hostiť členov slovenského občianskeho kolégia," priblížil Šikuta.

Dôležitosť vzájomnej kooperácie a najmä význam spoločnej judikatúry a právnych názorov pri vzájomnom čerpaní z judikatúr pri rozhodovacej činnosti v oboch republikách vyzdvihol na stretnutí aj predseda českého najvyššieho súdu.