Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Slovensko

Šéfovia parlamentov krajín Slavkovského formátu navštívili Gruzínsko

Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR - Jakub Kotian

Predstavitelia parlamentov S3 sa tiež zhodli na tom, že Gruzínsko je zvrchovaná krajina a jej súčasťou sú i okupované Južné Osetsko a Abcházsko.

Bratislava/Tbilisi 7. júna (TASR) — Predseda Národnej rady SR Boris Kollár, predsedníčka Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová a predseda rakúskej Národnej rady Wolfgang Sobotka v rámci Slavkovského formátu (S3) absolvovali dvojdňovú cestu do Gruzínska. Rokovali počas nej najmä o spôsoboch podpory tejto krajiny a integračných procesoch do európskych a medzinárodných štruktúr. TASR o tom informoval Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou NR SR.

Predsedovia parlamentov S3 rokovali so svojím gruzínskym náprotivkom Šalvom Papuašvilim a ďalšími zákonodarcami a stretli sa aj s gruzínskou prezidentkou Salome Zurabišviliovou a premiérom Iraklim Garibašvilim. Hovorili aj o otázkach, pre ktoré Európska únia v marci rozhodla o neudelení štatútu kandidátskej krajiny Gruzínsku.

"Keď sa Slovensko usilovalo o vstup do Európskej únie, taktiež sme čelili ťažkostiam pri spĺňaní stanovených cieľov a oproti ostatným krajinám sme v tom čase zaostávali. Nakoniec sme ich však dobehli a vstúpili sme (do EÚ) spolu s ďalšími deviatimi krajinami v rovnakom čase," povedal Kollár, podľa ktorého by prípadné ťažkosti nemali gruzínskych predstaviteľov odradiť od ich snáh.

Predstavitelia parlamentov S3 sa tiež zhodli na tom, že Gruzínsko je zvrchovaná krajina a jej súčasťou sú i okupované Južné Osetsko a Abcházsko.

V rámci druhého dňa návštevy si predsedovia parlamentov S3 prezreli okupačnú líniu v dedine Odiši a rokovali s miestnymi mimovládnymi organizáciami.

"Musíme pomenovať jasne — Rusko je agresor. Nie je to záležitosť len vojny na Ukrajine, uvedomme si, že Rusko už niečo podobné v minulosti urobilo — okupuje časť Gruzínska,“ zdôraznil v tejto súvislosti Kollár.

Pekarová Adamová pripomenula, že išlo o vôbec prvú spoločnú zahraničnú cestu predsedov parlamentov S3. Sobotka to vyzdvihol ako známku rastúceho významu tohto formátu spolupráce stredoeurópskych krajín, informovala rakúska Národná rada.

"Naše tri krajiny nepochybne patria medzi najlepších priateľov a podporovateľov Gruzínska v Európe. A práve do zjednotenej, bezpečnej a prosperujúcej Európy by táto starobylá krajina mala mať ambíciu patriť," uviedla Pekarová Adamová. Ako doplnila na sociálnej sieti, návšteva mala ukázať, že cesta do EÚ je otvorená, ale sú s ňou spojené povinnosti, ktorých splnenie bude Únia vyžadovať.