Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Slovensko

Predsedovia parlamentov V4 rokujú o stredoeurópskej identite

Na snímke predseda NRSR Boris Kollár (druhý vľavo) počas rokovania predsedov zákonodarných zborov v areáli Károyliho kaštieľa. Foto: TASR – Ladislav Vallach

Stretnutie v Károlyiho kaštieli je prvou schôdzkou šéfov zákonodarných zborov v rámci aktuálneho ročného maďarského predsedníctva vo V4, ktoré 1. júla prevzalo Maďarsko od Poľska.

Fehérvárcsurgó/Bratislava 16. júla (TASR) – Stredoeurópska identita a ochrana kultúrneho dedičstva sú hlavnými témami schôdzky šéfov parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky, ktorá sa začala v piatok v maďarskej obci Fehérvárcsurgó.

Stretnutie v Károlyiho kaštieli je prvou schôdzkou šéfov zákonodarných zborov v rámci aktuálneho ročného maďarského predsedníctva vo V4, ktoré 1. júla prevzalo Maďarsko od Poľska. Pricestovali naň predseda Senátu Parlamentu Českej republiky Miloš Vystrčil, predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Radek Vondráček, predseda maďarského parlamentu László Kövér, predseda poľského Senátu (hornej komory parlamentu) Tomasz Grodzki, predsedníčka poľského Sejmu (dolnej komory) Elžbieta Witeková a predseda Národnej rady Slovenskej republiky Boris Kollár.

Predsedovia parlamentov vyšehradského zoskupenia sa stretli naposledy v závere poľského predsedníctva vo Vroclave 11. júna, kde rokovali okrem iného o kybernetickej bezpečnosti a dôležitosti fungovania a spolupráce v rámci bezpečnostných euroatlantických štruktúr, o hrozbe z Východu či o prípadných hrozbách ďalšej migračnej vlny.

Šéf slovenského parlamentu vtedy podčiarkol úlohu formátu V4 a zdôraznil, že považuje za dôležité jeho zachovanie. „Máme väčší hlas v Európe, väčšiu silu. Je veľmi dôležité, aby sme formát V4 udržali ďalej pri živote," dodal.