Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

OFICIÁLNA SPRÁVA: Premiéra R. Fica úspešne operovali, je stabilizovaný

Na snímke premiér Robert Fico. (archívne foto) Foto: TASR - Michal Svítok

Premiér je v NÚSCH hospitalizovaný od štvrtka 14. apríla. Podľa medializovaných informácii čaká operácia aj predsedu NR SR Andreja Danka.

Bratislava 22. apríla (Teraz.sk) - Predsedu vlády Roberta Fica dnes úspešne operovali v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH). Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval minister zdravotníctva Tomáš Drucker, riaditeľ NÚSCH Mongi Msolly a prednosta Kliniky kardiochirurgie a primár Oddelenia kardiochirurgie Michal Hulman.

"Dnes doobeda bol vykonaný kardiochirurgický zákrok," povedal Msolly s tým, že ho realizoval osobne prednosta Hulman. Ten dodal, že zákrok prebehol štandardným spôsobom. "Pacient je stabilizovaný a momentálne leží na ÁRO," uviedol. Dodal, že pacient si neželá zverejňovanie ďalších informácií.



Premiér je v NÚSCH hospitalizovaný od štvrtka 14. apríla. Podľa lekárov z pozorovaní vyplynulo, že je potrebné, aby v nemocnici zostal naďalej. Šéf kabinetu prišiel do ústavu sám v sprievode ochranky. Podrobil sa kardiologickým vyšetreniam. Premiér musel pre zdravotné problémy zrušiť program plánovaný na tento týždeň.



Zdravotné problémy má aj Andrej Danko


Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) má zdravotné ťažkosti. Potvrdila to včera šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková s tým, že nie je vylúčená ani operácia.
Predseda NR SR Andrej Danko.
Foto: TASR - Michal Svítok

"Pri enormnom pracovnom vypätí, ktoré spôsobili aj parlamentné voľby, predseda NR SR po bolestiach žalúdka absolvoval štandardnú lekársku prehliadku u svojho lekára MUDr. Miloša Bubána. Na jeho odporúčanie podstúpil sériu ďalších vyšetrení. Súčasný priebeh diagnostiky nateraz nevylučuje ani možný operačný zákrok v oblasti žalúdka," uviedla.

Danko je pacientom Národného onkologického ústavu (NOÚ), potvrdila hovorkyňa NOÚ Viktória Vasilenková. Podľa nej má nejasný ložiskový nález v stene žalúdka.

Podľa Denníka N by mal predseda parlamentu absolvovať operáciu v pondelok.

Danko má v parlamente chýbať už od začiatku budúceho týždňa. Uviedol to podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer-SD).

Andreja Danka bude počas jeho prípadnej neprítomnosti zastupovať podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd). Danko má zdravotné ťažkosti a nie je vylúčená ani operácia. Kedy by k nej malo dôjsť, zatiaľ nie je známe.

"Kým nie je skončená diagnostika, nevieme to ani vyvrátiť, ani potvrdiť, ale je pravdepodobná operácia," povedala šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková. Danko podľa jej slov absolvoval základnú preventívnu prehliadku a ďalšie vyšetrenia. Nepovedala, aké ďalšie vyšetrenia ho čakajú.

ÚV SR: Premiér podstúpil kardiochirurgický zákrok, zastúpia ho podpredsedovia

Predseda vlády SR Robert Fico dnes podstúpil kardiochirurgický zákrok a jeho stav je stabilizovaný. Informáciu priniesla hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová.

"Zároveň, tak ako doteraz, platí, že tam, kde sa vyžadovala fyzická prítomnosť predsedu vlády SR, ho po dohode s ním zastupovali poverení podpredsedovia vlády," uviedla Szabóová. Predpokladanú dĺžku rekonvalescencie Fica nespresnila.