Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Predstavili aplikáciu pre pacientov s ochoreniami pľúc

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Podľa prednostu Kliniky hrudníkovej chirurgie UNM Antona Dziana ide o predoperačné a pooperačné cvičenia, ktoré zabezpečujú lepšie zvládnutie operácie a rýchlejšiu rekonvalescenciu.

Martin 5. októbra (TASR) - Bezplatnú aplikáciu s rehabilitačnými cvičeniami pre pacientov pred operáciou pľúc predstavili vo štvrtok v Univerzitnej nemocnici Martin (UNM). Podľa prednostu Kliniky hrudníkovej chirurgie UNM Antona Dziana ide o predoperačné a pooperačné cvičenia, ktoré zabezpečujú lepšie zvládnutie operácie a rýchlejšiu rekonvalescenciu.

Vysvetlil, že v chirurgických odboroch sa implementuje protokol Eras, ktorého cieľom je čo najviac skrátiť dobu rekonvalescencie. "Znížiť výskyt pooperačných komplikácií, skrátiť dobu hospitalizácií a celkových ekonomických nákladov na hospitalizáciu. V rámci tohto programu sa dôraz kladie najmä na edukačné a rehabilitačné programy. Forma aplikácie bola vhodná, pretože pacient môže cvičiť v domácom prostredí," povedal Dzian.

Spoluautorom aplikácie je primár fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie v Slovenských liečebných kúpeľoch Rajecké Teplice Abdulla Al Hakim. "Snažili sme sa urobiť program s komplexným rehabilitačným cvičením, pričom každý pacient bude mať individuálne inštruktáž s fyzioterapeutom," dodal.

Fyzioterapeut Patrik Konrády odporučil, aby pacienti najskôr navštívili odborníkov na pohybovú aktivitu. "Vysvetlia im, či sú tieto cviky pre nich vhodné. Ak je tam prudká bolesť alebo niečo nepríjemné, určite by som pozastavil cvičenie. Oddýchol si a našiel odborníka alebo lepšiu polohu, kde nás to nebolí. Cvičiť radšej pomalšie, menej aktivít a pomaly zvyšovať intenzitu záťaže," podotkol.

Skúsenosti s aplikáciou BodyFix.io má po druhej operácii aj Milan Krajčovič, ktorý pomohol nakrútiť jej inštruktážne videá. "Mohol som prispieť k tomu, aby každý pacient mal informácie. Keď viete, čo máte robiť, tak si viete poradiť v ťažkej chvíli a kríze. Lebo nie je ľahké sa zotavovať. Ale uľahčí sa ten proces," uzavrel.