Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Predstavili publikáciu k 20. výročiu vzniku samosprávnych krajov

Na archívnej snímke Grigorij Mesežnikov Foto: TASR/Michal Svítok

Publikácia 20 rokov samosprávnych krajov na Slovensku 2001 - 2021 sa skladá z deviatich autorských kapitol, zostavili ju editori Grigorij Mesežnikov a Viktor Maroši.

Bratislava 6. júna (TASR) - Inštitút pre verejné otázky (IVO) a združenie samosprávnych krajov SK8 predstavili knižnú publikáciu k 20. výročiu vzniku samosprávnych krajov. Je retrospektívnym prierezom existencie samospráv, otvára tiež otázku budúcnosti či európskej perspektívy.

Autori a editori publikácie na pondelkovej tlačovej konferencii upozornili na výhody decentralizácie. Poukázali tiež na to, že pochopenie pre rolu samosprávy z hľadiska výkonu verejnej správy ako celku nie je dostatočné.

"Vďaka zavedeniu krajskej samosprávy sa vytváral tlak proti presadzovaniu niektorých praktík centrálnej moci na nižšiu," uviedol politológ a jeden z editorov Grigorij Mesežnikov. Zároveň zdôraznil, že publikácia vychádza v roku, keď sa konajú voľby do orgánov samosprávnych krajov a môže byť istým návodom pre volebné rozhodnutie, ak chce volič samosprávy niekam posunúť.

Publikácia 20 rokov samosprávnych krajov na Slovensku 2001 - 2021 sa skladá z deviatich autorských kapitol, zostavili ju editori Grigorij Mesežnikov a Viktor Maroši. Autori dúfajú, že publikácia posilní záujem odbornej i širšej verejnosti o súčasnú regionálnu úroveň územnej samosprávy.