Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Predstavitelia justície trvajú na pripomienkach k reforme súdnictva

Ilustračné foto Foto: TASR

Šéf Súdnej rady Ján Mazák potvrdil podporu Súdnej rady reforme ako takej, ale poukázal najmä na odlišnú predstavu rady s návrhom usporiadania sídiel krajských súdov a krajských správnych súdov.

Bratislava 9. februára (TASR) - Predstavitelia justície majú naďalej pripomienky k realizácii reformy slovenského súdnictva. Aj po utorkovom (8. 2.) stretnutí s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO) na Úrade vlády SR hovoria o potrebe zmien v návrhu súdnej mapy. Vyplýva to zo stanovísk, ktoré TASR poskytli z Najvyššieho súdu (NS) SR, Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR, Súdnej rady SR a Slovenskej advokátskej komory (SAK).

Predstavitelia NSS SR zdôraznili potrebu vytvorenia prvostupňových správnych súdov. "Vytvorením ucelenej sústavy správnych súdov na Slovensku bude občanom našej krajiny daná garancia kvalitného výkonu správneho súdnictva. To sa odzrkadlí najmä na špecializácii sudkýň a sudcov. Prínosom bude určite aj nový procesnoprávny, organizačný, personálny či metodicko-vzdelávací rozmer a systém správneho súdnictva," vyhlásil šéf NSS SR Pavol Naď.

Reforma súdnej mapy a vytvorenie systému správneho súdnictva je podmienkou na čerpanie finančných prostriedkov z plánu obnovy. "V prípade, že neprejdú zákony, ktoré dnes tvoria súdnu mapu, Slovensko nebude môcť predložiť prvú žiadosť o platbu v hodnote 458 miliónov eur. Základným predpokladom predloženia žiadosti o platbu je splnenie všetkých vopred dohodnutých míľnikov a cieľov," vyhlásila generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy Lívia Vašáková.

Predseda vlády Heger podotkol, že súdnictvo na Slovensku je dlhodobo vnímané ako slabé a nedôveryhodné. "Plán obnovy nám ponúka jedinečnú príležitosť, ako zlepšiť kvalitu verejných služieb pre našich občanov, a to platí aj pre spravodlivosť. Súdna mapa je nástrojom na efektívnejšie fungovanie súdov a vyššiu kvalitu rozhodnutí vďaka špecializácii sudov," zdôraznil.

Predstavitelia justície sa zhodli na tom, že reforma súdnictva je žiaduca. "Mrzí nás však, že diskusia v takomto formáte a zložení neprišla skôr, napriek tomu, že sme na jej absenciu neustále upozorňovali. Od začiatku tvrdíme, že práve zrozumiteľnosť a jasné odkomunikovanie východísk avizovaných zmien v súdnictve je dôležité pre vytvorenie kvalitného systému tak, aby pracoval v prospech občana," uviedla pre TASR hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Šéf Súdnej rady Ján Mazák potvrdil podporu Súdnej rady reforme ako takej, ale poukázal najmä na odlišnú predstavu rady s návrhom usporiadania sídiel krajských súdov a krajských správnych súdov. "Sám som prezentoval len to, čo bolo postupne prijaté na jednotlivých zasadnutiach Súdnej rady. Na nich odzneli predovšetkým požiadavky na to, aby aj po redukcii súdov, ich racionálnejšieho usporiadania a potrebnej špecializácie bolo v celom rozsahu a pre každého reálne zaručené základné právo na súdnu ochranu, najmä jej dostupnosť," dodal pre TASR. Zdôrazňuje, že zmeny v usporiadaní súdov by nemali zhoršiť sociálne a pracovné postavenie sudcov, vyšších súdnych úradníkov, asistentov sudcov, ako aj ostatného administratívneho aparátu.

Advokátska komora hovorí o tom, že čerpanie prostriedkov z plánu obnovy nemôže byť jediným ospravedlnením nedotiahnutej a nedostatočne odkomunikovanej reformy a jej dosahov na celý systém súdnictva. "Našou snahou nie je ohroziť čerpanie prostriedkov z plánu obnovy vyčlenených na reformu justície, ale to, aby táto reforma bola pripravená dobre a mala v praxi pozitívne výsledky," uviedla pre TASR hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.

Na utorkovom stretnutí sa okrem predsedu vlády zúčastnila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ako aj šéf NS SR Ján Šikuta, predseda NSS SR Pavol Naď, predseda Súdnej rady SR Ján Mazák, predseda Špecializovaného trestného sudu Ján Hrubala, prvý námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera, podpredseda SAK Ondrej Laciak a ďalší.