Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Slovensko

Slovenskí biskupi dnes budú diskutovať o referende i korupcii

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Baumann

Kňazský seminár v Badíne pri Banskej Bystrici je dnes miestom, kde sa stretávajú katolícki biskupi.

Badín 21. januára (TASR) – Kňazský seminár v Badíne pri Banskej Bystrici je dnes miestom, kde sa stretávajú katolícki biskupi, zástupcovia diecéz, rozličných inštitúcií, zasvätených osôb či laikov, aby diskutovali o udalostiach, ktoré čakajú slovenskú cirkev v tomto roku. Približne 200 účastníkov bude debatovať aj na tému nadchádzajúceho referenda o rodine či návšteve slovenských biskupov u pápeža Františka.

"Cieľom tohto stretnutia je pre cirkev na Slovensku povedať si na začiatku nového roka o udalostiach, ktoré nás čakajú a otvoriť diskusiu o príprave na tieto udalosti," priblížil pre TASR hovorca Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martin Kramara. Ako dodal, stretnutie sa tiež uskutočňuje v snahe upriamiť pozornosť nielen na náboženský, ale aj spoločenský kontext chystaných podujatí.

Katolícku cirkev v tomto roku čakajú podujatia v rámci Roka zasväteného života, návšteva slovenských biskupov u Svätého otca, tzv. Ad limina, ktorá bude novembri. Taktiež synoda o rodine či Národný pochod za život, ktorý sa uskutoční 20. septembra v Bratislave. "Dôležitou témou bude pripomenutie konkrétnej pomoci rodinám a matkám v núdzi, diskutovať sa bude o národnom stretnutí mladých P15, ktoré nás čaká koncom júla v Poprade, o problémoch súvisiacich s korupciou a nepoctivosťou, ako aj o blížiacom sa referende za ochranu rodiny," doplnil Kramara.

Nejde o prvé stretnutie takéhoto druhu, doteraz sa však neuskutočnilo v takom širokom zábere tém a hostí. "Bude to aj pre nás určitý test komunikácie v snahe zlepšovať vzájomnú podporu a spoluprácu v rámci cirkvi na celonárodnej úrovni," uzavrel hovorca KBS.