Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Premiér: Akýkoľvek útok alebo agresia voči policajtom sú neprípustné

Na snímke protestujúci pred vstupnými dverami do budovy Národnej rady (NR) SR v Bratislave 23. júla 2021. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pred budovou parlamentu v hlavnom meste sa v piatok ráno zišli stovky nespokojných občanov. Protestujú proti vládnym opatreniam.

Bratislava 23. júla (TASR) - Súčasťou demokracie je aj právo vyjadriť svoj názor. Dôležité však je, aby demonštrácie prebiehali pokojne. Akýkoľvek útok alebo agresia voči policajtom sú neprípustné. Premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol v reakcii na piatkové protesty pred Národnou radou (NR) SR. TASR o tom informovala jeho hovorkyňa Ľubica Janíková.

"Rozumiem, že ľudia sú už z pandémie unavení a nikomu z nás nie sú opatrenia príjemné. Avšak robíme ich preto, aby sme chránili životy všetkých občanov Slovenska. Aj tých protestujúcich," skonštatoval predseda vlády.

Premiér opätovne zdôraznil, že by nemalo ísť o politickú tému, ale tému ochrany zdravia. Pripomenul, že so zdravím sa neobchoduje, zdravie sa podľa neho má chrániť. „Je veľmi nešťastné, ak politici nabádajú, podnecujú na demonštrácie, o to viac, ak vnášajú prvky násilia,“ skonštatoval Heger na brífingu po piatkovom očkovaní. Odsúdil násilie a radikalizáciu, s pokojnou demonštráciou by problém nemal.

Pred budovou parlamentu v hlavnom meste sa v piatok ráno zišli stovky nespokojných občanov. Protestujú proti vládnym opatreniam. Žiadajú, aby v parlamente nebola prijatá novela zákona, v rámci ktorej by sa malo pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz. Odmietajú očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Podporu protestujúcim prišli vyjadriť opoziční poslanci z ĽSNS a Smeru-SD.




Predstavitelia koalície odsúdili protest pred Národnou radou SR


Niekoľkí predstavitelia vládnej koalície odsúdili piatkový protest pred budovou parlamentu. Tvrdia, že občania majú právo protestovať, no odmietajú násilie. Podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO) uviedol, že protesty sú v poriadku, ak nedochádza k fyzickým útokom. Poslanec Radovan Sloboda (SaS) upozornil na porušovanie zákona o zhromažďovacom práve.

"Protestovať je právo, no dá sa to aj pokojne a nenásilne. A nie, nezmeníme názor a zákon o verejnom zdraví podporíme. Nikoho nediskriminuje, naopak, pomáhame ekonomike. Očkovanie je zodpovednosť," skonštatoval na sociálnej sieti poslanec Juraj Šeliga (Za ľudí). Šéfka Za ľudí a ministerka investícií Veronika Remišová takisto odsúdila agresívne prejavy na demonštrácii pred parlamentom. "Plne rešpektujem právo občanov pokojne demonštrovať, v demokratickej spoločnosti je však neprípustné, aby demonštrácie sprevádzalo násilie a porušovanie zákona," uviedla v stanovisku.



Sloboda vyhlásil, že agresivita a násilie na demonštráciách sú za čiarou. "Rázne odsudzujem priebeh dnešného protestu pred parlamentom. Rešpektujem právo občanov pokojne demonštrovať, ale je neprípustné, aby sa demonštranti snažili násilím dostať do budovy parlamentu," napísal na sociálnej sieti.



Upozornil, že podľa zákona o zhromažďovacom práve sú zakázané zhromaždenia v okruhu 50 metrov od budov zákonodarného zboru alebo od miest, kde tento zbor rokuje. "Nerozumiem, či polícia nezvládla túto situáciu, ale je skutočne za čiarou, aby do poslancov sácali či verbálne na nich útočili len pre to, lebo má niekto iný názor na očkovanie," dodal. Poslanec dodal, že stojí za novelou zákona, ktorá má zohľadniť očkovanie.

"Sloboda prejavu a sloboda zhromažďovania je ústavou garantované právo každého. Pre aktuálne vládnuce strany to môže byť akékoľvek nepríjemné, kým sú opačné názory vyjadrené len slovami a nie fyzickými útokmi, je to v poriadku. Sedím v rokovacej sále a zdá sa mi, že všetci poslanci sú tu, a teda vo výkone mandátu im nebolo zabránené," skonštatoval na sociálnej sieti Grendel.