Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Predstavitelia justície sa zhodli na potrebe diskusie k súdnej mape

Predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivan Fiačan, archívne foto. Foto: TASR

Doterajší počet ôsmich krajských odvolacích súdov by mal byť nahradený tromi obvodmi odvolacích súdov v Trnave, Banskej Bystrici a Prešove.

Bratislava 2. marca (TASR) - Dobrá súdna mapa si vyžaduje diskusiu, jej reforma by mala mať ambíciu zabezpečiť plynulosť poskytovania spravodlivosti na všetkých inštanciách. Zhodnúť sa na tom mali predseda Ústavného súdu (ÚS) SR Ivan Fiačan, predseda Najvyššieho súdu (NS) SR Ján Šikuta, šéf Generálnej prokuratúry (GP) SR Maroš Žilinka a predseda Slovenskej advokátskej komory (SAK) Viliam Karas. TASR o tom informovala hovorkyňa NS Alexandra Važanová.

"Spoločne poukazujú na fakt, že po otvorení priestoru na širšiu debatu o súdnej mape volá odborná verejnosť naprieč justíciou. Všetci sa zároveň zhodli na potrebe reformy súdnej mapy, ktorá by po jej dôslednej implementácii mala mať jednoznačnú ambíciu, a to zabezpečiť plynulosť poskytovania spravodlivosti na všetkých inštanciách," uviedla Važanová.

Rezort spravodlivosti avizoval, že hlavnými cieľmi navrhovanej reformy súdnej mapy sú špecializácia sudcov na hlavné agendy a zlepšenie kvality rozhodnutí súdov. Spolu so špecializáciou sudcov by sa mala transformovať súčasná sieť 54 okresných súdov na 30 obvodov prvostupňových súdov. V rámci Bratislavy a Košíc majú na prvom stupni pôsobiť mestské súdy združujúce jednotlivé mestské obvody. Doterajší počet ôsmich krajských odvolacích súdov by mal byť nahradený tromi obvodmi odvolacích súdov v Trnave, Banskej Bystrici a Prešove.