Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

VIDEO: Predstavitelia štátu si pripomenuli výročie okupácie 1968

Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová sa prihovára počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti 54. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy pri pamätnej tabuli na budove Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí 19. augusta 2022 v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ozbrojená invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v noci z 20. na 21. augusta násilne ukončila proces demokratizácie známy tiež ako Pražská jar.

Bratislava 19. augusta (TASR) - Predstavitelia štátu a hlavného mesta SR Bratislava, ako aj ďalších organizácií si v piatok pred Univerzitou Komenského v Bratislave pripomenuli 54. výročie okupácie Československa. K pamätnej tabuli položili vence.

Na pietnom akte sa zúčastnili prezidentka SR Zuzana Čaputová, predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina), premiér Eduard Heger (OĽANO), minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO), štátny tajomník rezortu spravodlivosti Ondrej Dostál, europoslanec Ivan Štefanec, primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo, starostka bratislavského Starého Mesta Zuzana Aufrichtová, zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja, Ústavu pamäti národa i Univerzity Komenského a veľvyslanectiev.

Na snímke premiér SR Eduard Heger (OĽANO) počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti 54. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy pri pamätnej tabuli na budove Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí 19. augusta 2022 v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer
Foto: TASR - Pavel Neubauer


Ozbrojená invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v noci z 20. na 21. augusta násilne ukončila proces demokratizácie známy tiež ako Pražská jar. Okupáciu pripomína aj 21. jún, Deň odchodu okupačných vojsk sovietskej armády v roku 1991. Deň obetí okupácie Československa v roku 1968 sa zaradil medzi pamätné dni novelou zákona o štátnych sviatkoch, dňoch pracovného pokoja a pamätných dňoch, ktorú parlament schválil 3. novembra 2020.