Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Predstavitelia Svetového luteránskeho zväzu sa zišli v SR

Ilustračné foto. Foto: FOTO TASR – Henrich Mišovič

Svetový luteránsky zväz je spoločenstvom národných a regionálnych luteránskych cirkví so sídlom v Ženeve. V SLZ je v súčasnosti vyše 77 miliónov evanjelikov zo 149 členských cirkví v 99 krajinách.

Bratislava 20. októbra (TASR) - Zástupcovia cirkevných predstaviteľov Svetového luteránskeho zväzu sa v týchto dňoch zišli v Bratislave, aby diskutovali o spoločných príležitostiach a výzvach, ktoré ich čakajú. Okrem iného sa venovali aj prebiehajúcej vojne na Ukrajine a úlohe cirkví pri budovaní mieru a zmierenia.

Región strednej a východnej Európy Svetového luteránskeho zväzu (SLZ) tvorí 16 členských cirkví. "Zámerom konzultácie je v prvom rade udržiavať a budovať spoločenstvo medzi členskými cirkvami, najmä prostredníctvom spoločných slávení bohoslužieb, pri modlitbách a spoločnom uvažovaní nad Slovom Božím, prostredníctvom diskusií, v ktorých účastníci uvažujú o teologických, ale aj spoločenských témach," spresnila pre TASR tlačová tajomníčka Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Jana Nunvářová.

Ďalším dôležitým aspektom je priniesť záležitosti z celosvetovej úrovne na regionálnu. "Sme tu preto, lebo chceme počuť, čo hýbe svetom miestnych cirkví a cirkevných zborov. Táto konzultácia je prvou po období pandémie," povedal Ireneusz Lukas, regionálny tajomník SLZ pre Európu.

Služba núdznym sa stala jedným zo štyroch pilierov SLZ. Patria medzi ne teológia, misia, ekuména a diakonia. Aktuálne je úlohou SLZ téma budovania evanjelickej identity. "Snažíme sa zvyšovať podporu pre teologické vzdelávanie, pretože to, čo vidíme vo svete, je trend dávania jednoduchých odpovedí na komplikované otázky. Tomuto sa snažíme čeliť tým, že podporujeme kvalitné vzdelávanie v našich členských cirkvách. Takisto pracujeme na rozvoji vedúcich cirkevných predstaviteľov," povedala Anne Burghardtová, generálna tajomníčka SLZ.

Svojich členov podporuje SLZ aj v oblasti diakonie. Dôležitou oblasťou spolupráce je v týchto mesiacoch pomoc Ukrajine. Svetová služba SLZ pomáha celkovo zhruba 2,4 milióna utečencom v rôznych regiónoch Afriky, Ázie či Latinskej Ameriky. Aktuálne najintenzívnejšia spolupráca medzi ECAV a SLZ je práve pri pomoci Ukrajine. Generálny biskup ECAV Ivan Eľko zdôraznil úzku spoluprácu pri ukrajinskej kríze a pri pomoci tým, ktorí sa z minúty na minútu ocitli druhej strane hraníc.

Svetový luteránsky zväz je spoločenstvom národných a regionálnych luteránskych cirkví so sídlom v Ženeve. V SLZ je v súčasnosti vyše 77 miliónov evanjelikov zo 149 členských cirkví v 99 krajinách sveta.