Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Zástupcovia troch reprezentácií vysokých škôl koordinujú svoje kroky

Ilustračná snímka Foto: TASR/Dano Veselský

Vždy je však v centre nášho záujmu študent, hovorí prezident Slovenskej rektorskej konferencie.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Prezident Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Rudolf Kropil, predseda Rady vysokých škôl (RVŠ) Martin Putala a predseda Študentskej rady vysokých škôl (ŠRVŠ) Filip Šuran sa v utorok (31. 3.) stretli prostredníctvom online platformy, aby prerokovali a koordinovali svoje kroky v súvislosti s výskytom nového koronavírusu. TASR o tom informovala referentka pre komunikáciu s médiami SRK Ľubica Benková.

"Vzhľadom na autonómiu vysokých škôl je viditeľný rôznorodý prístup. Vždy je však v centre nášho záujmu študent. Ako vysoké školy sa prispôsobujeme trendu vzdelávania orientovaného na študenta a venujeme pozornosť dištančným formám vzdelávania. Na súčasnú situáciu sme síce neboli na 100 percent pripravení, nikto na ňu nebol pripravený, čo nám potvrdzujú aj naši zahraniční partneri. Ale vidím veľké úsilie mojich kolegov o zlepšenie," uviedol Kropil.

ŠRVŠ podľa Benkovej predstavila partnerom závery dotazníkového prieskumu Sprievodca výučbou počas COVID-19, ktorý obsahuje aj návrhy na skvalitnenie dištančnej metódy štúdia a SRK a RVŠ ocenili úsilie ŠRVŠ venovať pozornosť týmto aspektom. "Zároveň pozitívne zhodnotili doterajšie aktivity pedagogických a tvorivých zamestnancov, ako aj akademických funkcionárov. Upozornili, že rozdiely v praxi vyplývajú aj z rôznej povahy študijných odborov, stupňov štúdia a typu vysokej školy," uviedla Benková. Dodala, že napriek problémom je potrebné vyzývať a pomáhať pedagógom, aby sa snažili využívať moderné technológie a tým sa priblížili k plnohodnotnej náhrade prezenčnej výučby.

Predstavitelia SRK, RVŠ a ŠRVŠ, ktorí sa dohodli na pravidelných dištančných stretnutiach a užšej spolupráci, rokovali podľa Benkovej aj o financovaní vysokých škôl a o potrebe jeho zachovania. Benková uviedla, že v súčasnej situácii aktívne spolupracuje aj prezídium SRK, ktoré sa stretáva prostredníctvom online platformy a pripravuje návrh na úpravy a zmeny vo vysokoškolskej legislatíve z dôvodu šírenia ochorenia COVID-19. Návrh má byť predmetom pripravovaného rokovania predstaviteľov SRK s predstaviteľmi Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.