Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

OPLATÍ SA PREČÍTAŤ: Prehľad noviniek na slovenskom knižnom trhu

Ilustračná snímka. Foto: TERAZ.sk

Veronika Šikulová je autorkou knižky pre deti Zelená pošta. Je príbehom o dvoch bratoch, ktorí zažívajú v prírode veľké dobrodružstvá.

Bratislava 7. novembra (TASR) – Novinky z oblasti biografického románu, detektívky, športového zázemia či príbehu pre mladých čitateľov z pera zahraničných aj domácich autorov pribudli v uplynulých dňoch na pultoch slovenských knižných obchodov.

Američanka Joyce Carol Oatesová je autorkou novinky Blondínka, beletrizovaného životopisu Normy Jeane Bakerovej, herečky, ktorú svet pozná ako Marilyn Monroe. Je príbehom odstrkovaného dieťaťa, nádhernej mladej ženy a neskôr celebrity, z ktorej si chcel každý uchmatnúť svoj kúsok. Román nemá byť verným životopisom, vystihuje skôr atmosféru doby a psychologické motívy za konaním kontroverznej herečky než faktografické detaily, preto aj mnohé zo škandalóznych historiek ukazujú Marilyn v inom svetle.

Peter Šloser predstavuje novú detektívku Hlava ako dôkaz. Pokoj v kúpeľnom meste naruší nebezpečný zločinec. Objektom jeho záujmu sú ženy a najmä obsah ich kabeliek. Nastane deň, keď sa v ňom pri jednom z prepadov naštartujú chemické procesy a stratí kontrolu nad svojím konaním. Nahé telo obete objaví v kroví náhodný svedok a rieka Váh vyplaví novú mŕtvolu. Pred elitnými policajtmi z policajnej kriminálnej agentúry sa vynorí niekoľko otázok, kto je piešťanský fantóm, či komu patrí telo vylovené z rieky.

Argentínsky športový novinár Luciano Wernicke je autorom knihy Neuveriteľné príbehy z futbalových majstrovstiev sveta. Je zbierkou tých najzábavnejších a najzvláštnejších kuriozít z doterajších 18 šampionátov. Čitateľ tu nájde anekdoty, rekordy aj odhodlané výkony, ktoré ukazujú ľudskú tvár najpopulárnejšieho športu na svete. Niektoré príbehy majú na svedomí nepredvídateľné okolnosti na ihrisku alebo na tribúnach. Iné hovoria o dianí mimo ihriska a umožňujú pochopiť historický kontext, v ktorom sa jednotlivé šampionáty odohrávali. Medzi iným napríklad o útočníkovi, ktorý v zápase pokračoval aj napriek infarktu, o pozoruhodnom jedálnom lístku istého afrického mužstva, o tom, prečo nosil Johan Cruyff dres s dvoma pásikmi namiesto troch, ako aj o futbalistovi, ktorý zmeškal zápas na svetovom šampionáte pre skúšku na vysokej škole.

Veronika Šikulová je autorkou knižky pre deti Zelená pošta. Je príbehom o dvoch bratoch, ktorí zažívajú v prírode veľké dobrodružstvá. Niektoré sú skvelé, napríklad bunker v záhrade, inokedy ich zase poštípu včely. Názov knihy je inšpirovaný albumom Pavla Hammela.