Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Sme: Investigatívneho novinára Toma Nicholsona okradli v Poľsku

Foto:

Informáciu priniesol denník Sme.

Bratislava 29. mája (TASR) - Pred necelými dvoma týždňami šoféroval novinár Tom Nicholson tmavý mercedes zo Slovenska do Varšavy. Na vedľajšom sedadle sedel jeho kamarát, vzadu spala priateľka. Asi 15 kilometrov od poľského hlavného mesta začul výbuch.

Všimol si čierne BMW, ktoré naňho intenzívne blikalo. Donútili ho zastaviť. Jeden muž z BMW sa do Nicholsonovho auta dostal a odišiel v ňom aj s novinárovou priateľkou. Novinár bol v Poľsku pracovne, spolucestujúci ho sprevádzali. Z mercedesu zmizla batožina z oblečením, ale aj laptop, pamäťové disky a novinárove poznámky. Nicholson považuje celú krádež za zvláštnu. Aj preto, že si zlodeji odniesli práve počítač a jeho poznámky. "Evidentne boli profesionáli, nestrácali čas a neurobili krok vedľa. Bola to dobre pripravená akcia", povedal.

Prípad zaskočil aj poľských policajtov. Nicholson sa venuje veľkým politickým kauzám či mafiánskym zločinom, pracoval na spise Gorila a písal aj o údajnom tunelovaní vojenského spravodajstva. Krádež ďalej vyšetruje polícia vo Varšave, vedia však o nej aj slovenské úrady, ktoré s Poliakmi od začiatku spolupracovali. Prípad eviduje aj Slovenská informačná služba (SIS), jej hovorca Branislav Zvara potvrdil, že ich o krádeži Nicholsonovho auta informovalo naše veľvyslanectvo. Nicholson hovorí, že v počítači, ktorý z auta zmizol, mal mnohé citlivé informácie, ktoré by mohli ohroziť jeho zdroje. Téme sa venuje denník SME na prvej a tretej strane v článkoch "Nicholson: Únos a krádež" a "Nicholsona prepadli, odniesli si laptop".