Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Prehľad veľkých priehrad na Slovensku

Oravská priehrada Foto: TASR/Lýdia Vojtaššáková

Na Slovensku sa nachádza okolo 300 priehrad.

Bratislava 14. júna (TASR) - Zásoby vody sú v čase a priestore rozdelené nerovnomerne. V období sucha je vody nedostatok. V čase jej ničivého nadbytku niet priestoru, kde by sa prívalové vody akumulovali pre neskoršie potreby. Preto ľudstvo vymyslelo vodné nádrže, ktoré vytvára stavaním priehrad. Za najstaršiu umelú vodnú nádrž sa považuje murovaná priehrada Jawa v Jordánsku, ktorú postavili asi 3000 rokov pred Kristom.

Na Slovensku sa nachádza okolo 300 priehrad, z nich je 50 veľkých (majú výšku priehradného múru nad 15 m, alebo spĺňajú aj ďalšie kritériá podľa Slovenského priehradného výboru). K najdôležitejším veľkým priehradám patria Vodné dielo Gabčíkovo (VDG), Banskoštiavnická vodohospodárska sústava, Vodné dielo (VD) Dobšiná a VD Ružín.

VD Gabčíkovo je vybudované na najväčšej slovenskej rieke Dunaj. Pôvodne bolo projektované a stavané ako súčasť Sústavy vodných diel Gabčíkovo–Nagymaros. Časť sústavy - Vodné dielo Gabčíkovo je v prevádzke od októbra 1992. Účelom vodného diela je najmä ochrana pred povodňami, ktoré na priľahlom území Dunaja spôsobili viackrát záplavy mimoriadneho rozsahu, posledné začiatkom júna. Vodné dielo zabezpečuje plynulú celoročnú plavbu, poskytuje elektrickú energiu v množstve cca osem percent ročnej spotreby Slovenskej republiky, stabilizuje koryto Dunaja a vytvorilo podmienky i možnosti pre rekreačný rozvoj priľahlého územia.

Banskoštiavnická vodohospodárska sústava pochádza z 18. storočia, keď bola vybudovaná rozsiahla sústava nádrží a pridružených objektov v okolí Banskej Štiavnice. Jej vznik a rozvoj bol podmienený prudkým rozvojom ťažby ušľachtilých rúd v sopečnom pohorí okolo Banskej Štiavnice. Štiavnická sústava nádrží je originálna vodohospodárskym aj konštrukčným riešením priehrad. V súčasnosti sa využíva na rekreačné účely.

VD Dobšiná je energetická sústava s prečerpávacou vodnou elektrárňou. Využíva takmer 300-metrový výškový rozdiel medzi údolím rieky Hnilec (kde je vybudovaná horná akumulačná nádrž Palcmanská Maša) a údolím Vlčej doliny (prítoku Dobšinského potoka v povodí rieky Slaná). Tu sa nachádza dolná nádrž s elektrárňou a s časťou umožňujúcou spätné prečerpávanie vody.

VD Ružín je sústavou vodných diel Ružín I a Ružín II vybudovaných na rieke Hornád pri Košiciach. Hlavným účelom sústavy vodných diel je zabezpečenie vody pre priemysel v oblasti Košíc, zlepšenie čistoty vody v toku, výroba elektrickej energie a čiastočná protipovodňová ochrana územia pod priehradou. Nádrž je využívaná aj na rekreačné účely. Ružín I vytvára akumulačnú nádrž, Ružín II je vyrovnávacou nádržou, ktorá umožňuje spätné prečerpanie spracovaných prietokov.