Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Prehliadky mŕtvych prešli pod ÚDZS, systém čaká digitalizácia

Na snímke zľava predsedníčka Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Renáta Bláhová a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) počas tlačovej konferencie k prehliadkam mŕtvych tiel na Slovensku v Bratislave 25. októbra 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Pozostalým by do budúcna mal pri vybavovaní príslušných dokumentov pomôcť aj nový projekt ePrehliadka. Po novom si tak budú môcť inštitúcie vymieňať informácie elektronicky.

Bratislava 25. októbra (TASR) – Prehliadky mŕtvych od začiatku októbra zabezpečuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Nový systém podľa jeho predsedníčky Renáty Bláhovej funguje tak, že lekári dostávajú za obhliadku tela o 60 percent vyššiu úhradu ako v roku 2018. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) ohlásil, že sa pripravuje nový systém digitalizácie, tzv. ePrehliadka. Vďaka nemu bude možné zabezpečiť zdieľanie údajov medzi úradmi.

Bláhová poukázala na to, že výdavky za obhliadky tiel od roku 2017 sústavne rástli. Priblížila, že každoročné súťaženie medzi súkromnými spoločnosťami spôsobovalo „cenovú špirálu“. V tejto súvislosti tiež uviedla, že pri prehliadkach prostredníctvom súkromných spoločností dochádzalo aj k vážnejším nedostatkom. Po novom obhliadku tiel zabezpečujú podľa rozpisov v jednotlivých krajoch priamo lekári. Podľa Bláhovej funguje nový systém bez problémov. "Ukázalo sa, že počiatočná kritika nového systému z radov lekárov bola neopodstatnená," povedala.

Riaditeľ sekcie súdneho lekárstva a patologickej anatómie Michal Palkovič skonštatoval, že aktuálne v obhliadkach nemajú "žiadne veľké prestoje". V niektorých regiónoch evidujú podľa neho zvýšený záujem o túto službu, ktorá prevyšuje možnosti rozpisov z dobrovoľnosti. "Prehliadky lekári vykonávajú naďalej odborne a včas, no po novom je služba zabezpečená s výraznými úsporami pre slovenských daňových poplatníkov," povedal.



Pozostalým by do budúcna mal pri vybavovaní príslušných dokumentov pomôcť aj nový projekt ePrehliadka. Po novom si tak budú môcť inštitúcie vymieňať informácie elektronicky. Uľahčiť prácu by mal nielen ÚDZS, Štatistickému úradu SR, Národnému centru zdravotníckych informácií a matričným úradom. Zrýchliť by sa mal aj samotný výkon prehliadky.