Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Premiér Adamec to vzdal, oslavujú Pavol Hammel aj Tom Waits

Foto: Teraz.sk/TASR

Sociologička, politička a slovenská premiérka v rokoch 2010-2012 IVETA RADIČOVÁ sa narodila pred 65 rokmi.

Bratislava 7. decembra (TASR) - Mužské meno Ambróz má grécky pôvod a znamená "nesmrteľný", "nebeský". Všetko najlepšie oslávencom!


Ako večne mladý pôsobí na svojich fanúšikov spevák a skladateľ PAVOL HAMMEL, zakladajúci člen a neskôr aj líder skupiny Prúdy. Hudobník, ku ktorému neodmysliteľne patria okuliare, fúzy a akustická gitara, sa stal legendou a mnohé jeho hity zľudoveli. Zvonky zvoňte, Medulienka, Smutná ranná električka, Učiteľka tanca, Čas malín, či známy nápev „pri poslednom litri vína každý rád si zaspomína...“ sa stali súčasťou slovenského kultúrneho dedičstva. Ich tvorca dnes oslavuje 73. narodeniny.


Iba o rok mladší je Hammelov americký, avšak alternatívnejšie založený kolega, legendárny spevák, hudobník, skladateľ a príležitostný herec TOM WAITS, celým menom Thomas Alan Waits.


Sociologička, politička a slovenská premiérka v rokoch 2010-2012 IVETA RADIČOVÁ sa narodila pred 65 rokmi. Po Novembri 89 bola súčasťou občianskeho hnutia Verejnosť proti násiliu. Dnes je dekankou Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy.


Keď už spomíname na Nežnú revolúciu, viaže sa k dátumu 7. december 1989 demisia československej vlády na čele s premiérom Ladislavom Adamcom. Túto vládu prezident Gustáv Husák pritom vymenoval 3. decembra, pôsobila teda len štyri dni. Z dvadsiatich členov v nej boli iba piati nestraníci, čo vyvolalo nespokojnosť medzi zástupcami občianskych hnutí. A tak pred 32 rokmi premiér Adamec skončil a nová vláda národného porozumenia Mariána Čalfu vznikla o tri dni neskôr.


Smutným výročím je dnešných 60 rokov od úmrtia titulárneho biskupa a pápežského preláta MICHALA BUZALKU. Po nástupe komunistického režimu v Československu bol kruto prenasledovaný. Štátny súd ho 12. januára 1951 odsúdil na doživotie. Vzhľadom na veľmi zlý zdravotný stav, spôsobený pobytom vo väzení, mu v roku 1956 prerušili výkon trestu a následne bol internovaný v Domove dôchodcov v Děčíne. Pochádzal zo Svätého Antona, kde sa narodil v roku 1885.


Pred 80 rokmi japonské letectvo a námorníctvo zaútočilo na americkú vojenskú základňu Pearl Harbor na Havajských ostrovoch. Spojené štáty americké tak vstúpili do druhej svetovej vojny.


Svoje 49. narodeniny dnes oslavuje speváčka DARA ROLINS, pôvodným menom Darina Rolincová. Keby som bola princezná Arabela, spievala v jednom zo svojich prvých hitov dnešná kráľovná popu.