Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Premiér Heger považuje za potrebné stabilizovať Afganistan

Na archívnej snímke predseda vlády SR Eduard Heger. Foto: TASR - Jakub Kotian

Spoločným cieľom by mal byť podľa Hegera svet, v ktorom sa každý bude cítiť slobodný a dostane šancu prežiť kvalitný život.

Bratislava 11. septembra (TASR) - So spomienkou na brutálny čin spred dvoch dekád v USA sa ešte s väčšou obavou prizerám na situáciu v Afganistane, vyhlásil premiér Eduard Heger (OĽANO) pri príležitosti 20. výročia teroristických útokov v Spojených štátoch. Považuje za potrebné Afganistan stabilizovať, aby sa opätovne nestal útočiskom terorizmu. Uviedol to na sociálnej sieti.

"Myslím dnes na všetkých, ktorí prišli o svoj život, na všetkých, ktorí prišli o blízkych, a na všetkých hrdinov, ktorí okamžite prejavili odvahu, solidaritu a nebojácne na mieste činu zasiahli," napísal predseda vlády.

Spoločným cieľom by mal byť podľa Hegera svet, v ktorom sa každý bude cítiť slobodný a dostane šancu prežiť kvalitný život. "Idealizmus? Áno. No napriek tomu si práve z úcty k tým, ktorí zbytočne prišli o život pri teroristických útokoch, vojnách či v bojoch za slobodu, dovolím ostať idealistom," poznamenal.
Na archívnej snímke z 11. septembra 2001 v New Yorku lietadlo letí krátko pred narazením do druhej veže (vľavo) Svetového obchodného centra v New Yorku (WTC).
Foto: TASR/AP

Premiér pripomenul, že náraz dvoch lietadiel do veží Svetového obchodného centra si vyžiadal takmer 3000 mŕtvych a približne dvojnásobok zranených. "Tým sa tragédie neskončili - ľudia napokon zomierali aj v Pentagóne a nezabudnime ani na statočný zápas cestujúcich s teroristami počas letu 93, ktorý sa skončil v pensylvánskom poli," doplnil.

V sobotu si USA pripomínajú 20. výročie teroristických útokov z 11. septembra 2001. Pätnásť mužov unieslo dopravné lietadlá komerčných leteckých spoločností a narazilo nimi do mrakodrapov Svetového obchodného centra (WTC), prezývaných Dvojičky, v New Yorku, do Pentagónu a jedno skončilo v poli v štáte Pensylvánia. Títo muži boli Saudskoarabi, rovnako ako vodca al-Káidy Usáma bin Ládin. Jeho teroristická sieť zorganizovala tento útok na USA na svojej základni v Afganistane.