Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Reakcie politikov na úmrtie americkej diplomatky Albrightovej

Na archívnej snímke premiér SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR - Martin Baumann

Bývalá ministerka zahraničných vecí USA zomrela vo veku 84 rokov.

Bratislava 23. marca (TASR) - Bývalá americká diplomatka Madeleine Albrightová bola podľa premiéra SR Eduarda Hegera (OĽANO) mostom medzi Československom a Spojenými štátmi americkými (USA). "Rozumela našim túžbam stať sa súčasťou demokratického sveta a výrazne sa o to zasadila," vyhlásil to na sociálnej sieti predseda vlády v reakcii na jej úmrtie.



Albrightová zomrela v stredu vo veku 84 rokov v dôsledku rakovinového ochorenia, oznámila jej rodina. Ako členka prvého kabinetu 42. amerického prezidenta Billa Clintona bola od 1. februára 1993 veľvyslankyňou USA pri OSN. Po opätovnom zvolení za prezidenta ju Clinton vymenoval za ministerku zahraničných vecí. Ako prvá žena v dejinách Spojených štátov sa stala šéfkou diplomacie. V tejto funkcii pôsobila od 23. januára 1997 do 20. januára 2001.

Čaputová si uctila pamiatku zosnulej Madeleine Albrightovej


Prezidentka SR Zuzana Čaputová si uctila v stredu pamiatku zosnulej americkej diplomatky Madeleine Albrightovej, ktorá podľa nej zohrala kľúčovú rolu v smerovaní východného bloku po páde železnej opony. TASR o tom informuje na základe vyjadrenia prezidentky na Twitteri.

"Madeleine Albrightová, narodená v Československu a skutočná americká vlastenka, zohrala kľúčovú úlohu v našej transformácii národa spoza železnej opony k národu žijúcemu a presadzujúcemu slobodu a demokraciu. Náš región bol vždy v jej srdci a ona bude vždy v našom. Nech odpočíva v pokoji," napísala prezidentka.

Korčok o Albrightovej: Svet prišiel o jedinečnú obrankyňu demokracie


Svet prišiel o jedinečnú obrankyňu demokracie a tvrdú oponentku autokratov, reagoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok na úmrtie bývalej americkej diplomatky Madeleine Albrightovej, informuje TASR.

"Svet prišiel o jedinečnú obrankyňu demokracie, láskavú priateľku a tvrdú oponentku autokratov," napísal na Twitteri Korčok s tým, že Albrightovej vplyv budú cítiť ešte mnohé budúce generácie.